Er zijn resultaten met uw zoekterm Alle zoekresultaten tonen...
U bent hier: Klachten bij uw dier Katten Kanker bij katten

Kanker bij katten

Wat is kanker?

Kanker zijn gezwellen in het lichaam van uw kat. De kanker gezwellen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren groeien minder hard dan kwaadaardige tumoren en verspreiden zich niet. Kwaadaardige gezwellen verspreiden zich door het hele lichaam van uw kat en hebben een grote invloed op de gezondheid van uw kat. Een kankergezwel ontstaat doordat lichaamseigen cellen zich sneller delen dan normaal. Het afweersysteem reageert op invloeden van buitenaf en niet op de kankercellen die het lichaam zelf aanmaakt. Via het bloed worden de kwaadaardige tumoren verspreid en deze komen zo terecht in het hele lichaam en in elk orgaan van uw kat. De gezwellen kunnen ook op de huid van uw kat zitten. Deze kunnen bloeden en ontsteken, waardoor er een infectie optreedt. Er zijn veel verschillende vormen van kanker. Leukemie is een kanker die in het beenmerg zit. Hierdoor ontstaat er een tekort van rode bloedlichamen met als gevolg bloedarmoede. Vijfenzeventig procent van de katten sterft binnen een jaar nadat er kanker is geconstateerd.  

Symptomen van kanker bij katten

Bij leukemie heeft uw kat soms koorts en last van bloedarmoede. De milt en lever kunnen vergroot zijn. Als uw kat vergrote lymfeklieren, milt en lever heeft dan is er sprake van kanker in de weefsel van uw kat. Kanker in de darmen veroorzaakt diarree en uw kat valt af. Ook bij deze vorm van kanker  is er sprake van bloedarmoede. De tumoren op de huid van uw kat zijn te voelen en te zien. Borstkanker bij katten zijn gezwellen die zich bevinden in de buurt van de tepeltjes. Bij oudere katten komen tumoren in de mond regelmatig voor. De symptomen variëren van bloed in het speeksel, uw kat kan moeite hebben met slikken, last hebben van een stinkende adem en de tanden of kiezen kunnen los zitten (gebitsproblemen). Kanker in de mond van uw kat is pijnlijk waardoor uw kat op den duur niet meer goed eet met als gevolg gewichtsverlies. Botkanker tast de botten van uw kat aan waardoor uw kat minder bewegelijk en actief is. Doordat de botten niet meer sterk zijn, ontstaan er sneller botbreuken. Zoals u leest zijn er veel verschillende symptomen. Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kat, neem dan contact op met een dierenarts. 

 

Wat kunt u zelf doen als uw kat kanker heeft?

Wanneer uw kat kanker heeft dan is tijdige behandeling van groot belang. Sommige soorten kanker zijn goed te behandelen. Een bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk. Heeft uw kat niet veel vacht en komt uw kat veel buiten? Dan kunt u de huid van uw kat het beste beschermen door dit in te smeren met een zonnebrandcrème. Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw kat zal de dierenarts uw kat controleren op kanker.

Heeft uw kat kanker? Vind direct een dierenarts

U wilt natuurlijk dat uw kat zo min mogelijk pijn heeft en dat een lijdensweg wordt bespaard. Sommige kankersoorten zijn te genezen. In andere gevallen zal de behandeling gericht op zo min mogelijk pijn. Om een behandelplan op te stellen zal er eerst het soort kanker vastgesteld moeten worden. In de meeste gevallen zal de dierenarts een biopsie nemen van het gezwel en mogelijk een bloedonderzoek. Eén van de behandelingsmethoden is een chirurgische ingreep waarbij de tumor verwijderd wordt. Ook chemotherapie en een radiotherapie zijn een behandelwijzen van kanker. Het inzetten van hormonale therapie zorgt ervoor dat uw kat zo min mogelijk pijn heeft. Wacht niet te lang als u denkt dat uw kat kanker heeft en maak zo snel mogelijk een afspraak met een dierenarts bij u in de regio. Hier vindt u een dierenarts.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering