U bent hier: Honden Hondenrassen; wat past bij u? Berner Sennen: grote vriendelijke reus

Berner Sennen: grote vriendelijke reus

De Berner Sennen is een echte grote, vriendelijke reus. Van oorsprong werden deze honden gehouden op boerderijen om vee te drijven, karren te trekken en het erf te bewaken. Tegenwoordig is dit hondenras populair vanwege zijn lieve karakter, het is een echte familiehond. Helaas zijn er door verkeerd fokken vaak gewrichtsproblemen aanwezig en wordt de hond gemiddeld niet zo oud. Een stevige leider, die hem veel beweging gunt is noodzakelijk voor de Berner Sennenhond. Lees ook eens onze tips om wandelen met uw hond weer leuk te maken.

Berner Sennen karakter

Het karakter van de Berner Sennen is redelijk rustig en vooral vriendelijk. Het is een echte trouwe vriend, die gehecht is aan zijn gezin. Hij kan wel afwachtend zijn naar vreemden en is ook waaks. Als baasje moet u duidelijk en geduldig zijn, dit ras is weleens eigenwijs. De hond heeft veel beweging nodig en kan bij gebrek hieraan erg sloom worden. Ook heeft hij graag gezelschap.

Karakter en kenmerken Berner Sennenhond:berner sennen

  • erg vriendelijke gezinshond
  • lief met kinderen
  • is graag buiten
  • heeft gezelschap nodig
  • zelfstandig en soms eigenwijs
  • heeft een geduldige leider nodig
  • grote hond, tussen 40 en 60 kg
  • leeftijd gemiddeld 7 jaar

Opvoeding Berner Sennen

De opvoeding van een pup is een tijdrovende bezigheid. Houdt hier rekening mee voordat u een hond in huis haalt. De Berner Sennen is in principe een rustige hond, maar pups kunnen erg druk zijn. Een consequente en geduldige aanpak is nodig. Dit ras houdt van gezelschap, het alleen zijn moet u in rustige stappen aanleren. Het beste is om de hond al jong kennis te laten maken met allerlei andere dieren en kinderen. Een puppycursus is erg leerzaam en leuk om mee te starten.

Verzorging Berner Sennen

Dit ras heeft wel regelmatige verzorging nodig. De lange vacht van de Berner Sennen moet u zeker twee keer per week kammen en borstelen. In de ruiperiode zelfs vaker. Let vooral op de plekken waar de haren lang zijn en check ook regelmatig de poten van uw hond. Te lange nagels kunt u (laten) bijknippen. Controleer ook regelmatig het gebit van uw Berner Sennen om gebitsproblemen op te sporen. Het is bij deze honden erg belangrijk om veel naar buiten te gaan en te wandelen. Het ras heeft aanleg om te dik en sloom te worden, ook zijn er allerlei gewrichtsproblemen bekend.

Gezondheid Berner Sennen

Zoals gezegd is de Berner Sennen een populair ras. Dit heeft er helaas voor gezorgd dat er veel gewrichtsproblemen bij het fokken zijn ontstaan. De meeste honden worden dan ook niet oud. Houdt uw hond slank en fit, om hem langer beweeglijk te houden. Zorg daarnaast voor een goede kwaliteit hondenvoer. Jongen honden mogen niet te lang rennen en spelen, om hun lichaam niet teveel te belasten.

berner sennenhond

Berner Sennen fokker

Berner Sennen pups zijn populair in ons land. Ze zijn dus op allerlei adresjes te koop. Wij raden u aan om uw Berner Sennen pup alleen bij een betrouwbare fokker te kopen. Vraag altijd naar de papieren van de ouderhonden en kijk of de fokker is aangesloten bij de rasvereniging. Malafide broodfokkers die hun pups op Marktplaats aanbieden, willen alleen snel een paar honderd euro verdienen. Karakterproblemen en allerlei erfelijke afwijkingen zijn hiervan helaas het gevolg. Bedenk ook dat er in het dierenasiel allerlei honden op een nieuw baasje wachten.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Hondje met poot in verband
Hond_drinkt_watersproeier_labrador
hondje thuis
kind met hond

Praktische tips

Klachten bij uw dier