U bent hier: Honden Hondenrassen; wat past bij u? Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua; wat voor type hond?

De Chihuahua: klein van stuk, maar met een grote persoonlijk. Het is een behoorlijk populair hondenras. Vooral in de VS zien we allerlei beroemdheden rondlopen met dit kleine beestje, waardoor het ras ineens erg bekend werd. Het nadeel hiervan is dat de chihuahua, of chiwawa, neergezet wordt als een soort accessoire, die u overal mee naartoe kunt nemen in uw handtas. Ondanks zijn kleine formaat en het schattige voorkomen, hebben we het nog steeds over een hond. Een hond met een eigen karakter en met eigen behoeften. Verkijk u dus niet op het formaat en het uiterlijk, maar lees veel informatie over de chihuahua als u overweegt er een in huis te halen. Neem ook een kijkje bij een fokker om een beter beeld te krijgen van dit unieke ras, zo komt u er achter of u bij elkaar past.

chihuahua

Chihuahua karakter

Wat kunnen we u vertellen over het chihuahua karakter? Om te beginnen is zijn uiterlijk misleidend; dit ras is behoorlijk pittig en aanwezig. Wel is het een echte gezelschapshond, die van mensen en dieren houdt. Omdat de chihuahua overmoedig is en ook snel blaft, heeft hij wel een consequente opvoeding nodig.

Karakter chihuahua:

  • Trouw aan zijn baas
  • Gemiddelde leeftijd 15 jaar
  • Dapper en overmoedig
  • Waaks en blaf veel
  • Slim en leergierig
  • Niet graag alleen
  • Vatbaar voor gebitsproblemen
  • Actief en levenslustig
 
 

Langharige chihuahua

Er zijn 2 soorten chiwawa’s te onderscheiden: het langharige en kortharige ras. De langharige chihuahua heeft zijdeachtig haar met pluimen bij de oren, nek, poten, voeten en staart. Hij heeft iets meer verzorging nodig dan de kortharige variant. Kam de vacht een paar keer per week om te voorkomen dat er klitten in komen. Heeft uw hondje een erg vieze vacht? Dan kunt u hem met een speciale hondenshampoo wassen. Let er altijd op dat u de chihuahua goed warm houdt tijdens het drogen.

langharige chihuahua

Kortharige chihuahua

De kortharige chihuahua is de originele variëteit van dit ras. De langharige soort is ontstaan door laten door te kruisen. Ook de kortharige chihuahua verhaart, net als vrijwel alle andere hondenrassen (tip: de labradoodle is geschikt voor allergische hondenliefhebbers). Borstel de haren af en toe door (bijvoorbeeld wekelijks) om de vacht gezond te houden en haarverlies in huis te verminderen.

Gewicht chihuahua

Zijn kleine formaat is natuurlijk waar deze hond om bekend staat. Heel typerend en vooral in combinatie met zijn oren direct herkenbaar als chihuahua. Wat is het gewicht van de chihuahua? Een gewicht tussen 0,5 en 3 kg wordt goedgekeurd bij dit ras, tussen de 1 en 2 kg is gewenst. De chiwawa is hiermee het kleinste hondenras ter wereld.

Opvoeding chihuahua pup

De opvoeding van een chihuahua pup is zeker belangrijk. Het wordt nog wel eens over het hoofd gezien, het hondje is zo klein en schattig dat eigenaren hem als een baby behandelen. Zoals we al eerder zeiden; het is en blijft een hond. En het pittige, uitdagende karakter van de chiwawa vraagt echt om een consequente opvoeding. Helaas zien we regelmatig overmatig blaffende of zelfs agressieve chihuahua’s. Dit is onnodig en goed te voorkomen, deze honden zijn namelijk erg leergierig en werken graag voor hun baasje.

chihuahua pup

Chihuahua namen

Een klein hondje verdient natuurlijk een mooie, opvallende naam. Wat zijn nou leuke chihuahua namen? Dat is erg persoonlijk. Waar de een typische kleine hondennaam leuk vindt, zoals Diva of Chanel, houdt de ander juist van stoere namen. Een chihuahua met de naam Bink, Rover of Brutus kan natuurlijk ook erg grappig zijn. Het is altijd handig om een korte, duidelijke naam te kiezen die de hond snel herkent. Lees ook meer tips in het artikel ‘Hondennamen’

Chihuahua fokker

Chihuahua pups zijn behoorlijk populair en veel gezocht op internet. Helaas maken broodfokkers hier ernstig misbruik van. De hondjes worden door hen onder slechte omstandigheden doorgefokt en kunnen hierdoor allerlei mankementen hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oogafwijkingen (bekend bij dit ras) of een gebrek aan socialisatie in de eerste weken. Hoewel u dit niet ziet wanneer u een schattig puppy aanschaft, is het goed hierover na te denken. Een echte chihuahua fokker informeert u niet alleen uitgebreid over het ras, hij zorgt ook voor de eerste socialisatie, inentingen en de ouderhonden zijn gecontroleerd op bepaalde ziekten. Wilt u graag een chiwawa uit een dierenasiel halen? Ook daar hebben ze veel geweldige huisdieren die een nieuw thuis zoeken.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Hondje met poot in verband
Hond_drinkt_watersproeier_labrador
hondje thuis
kind met hond

Praktische tips

Klachten bij uw dier