U bent hier: Honden Hondenrassen; wat past bij u? Duitse herder

Duitse herder

Duitse herder; wat voor type hond?

De Duitse herder is een hele populaire hond, in ons land, maar ook erbuiten. Deze herdershond is van Duitse komaf. Met zijn harde werklust en zijn trouwe karakter, is de hond niet alleen populair als huisdier. Dit intelligente dier zien we vaak terug bij de politie of douane, maar ook als hulphond is hij geschikt. Niet iedereen is gecharmeerd van het uiterlijk van de hond, hij staat erg dicht bij de originele wolf en is vrij groot en aanwezig. Lees ook meer over andere hondenrassen, om te kijken wat bij u past.

duitse herder

Karakter Duitse herder

Het karakter van de Duitse herder maakt hem voor de liefhebber een echte kameraad. De hond is intelligent, werkt hard voor zijn baasje en is tegelijkertijd aanhankelijk en erg lief voor zijn gezin. Ook zijn Duitse herders waaks en het is een echt een stoere hond. Een tikkeltje dominantie kunt u verwachten bij dit ras, ook is het wat soortgenoten betreft geen allemansvriend. Goede socialisatie en een consequente opvoeding doen wonderen. De hond kan goed met kinderen overweg, zeker binnen het eigen gezin. Naar bezoek en vreemden is de hond altijd wat waaks, dit geldt ook voor kinderen.

Karakter en kenmerken Duitse herder:

  • intelligent
  • harde werker
  • loyaal en aanhankelijk
  • dapper
  • waakzaam
  • heeft goede training nodig
  • onbevangen
  • leeftijd gemiddeld 12 a 13 jaar
 

 

Langharige Duitse herder

Dit hondenras heeft 2 vachtvarianten: de langharige Duitse herder en de kortharige. De langharige variant noemen we ook wel langstokhaar. De toegestane kleuren zijn zwart met roodbruine, gele, bruine tot helgrauwe aftekening of helemaal zwart of wolfsgrauw. Bij de langharige Duitse herder is de bovenste laag haar (de deklaag) langer en zachter. De staart van de herder is goed behaard.

duitse herder training

Zwarte Duitse herder

De zwarte Duitse herder is een populaire hond. Op internet is dit een veel gezochte variant van dit ras, net als de Oudduitse herder. Kenmerkend is natuurlijk de geheel zwarte vacht van het dier. Daardoor krijgt de hond een bijzondere uitstraling en lijkt hij in eerste instantie niet zozeer op de bekende Duitse herders uit bijvoorbeeld politieseries.

Oudduitse herder

De Oudduitse herder is een variant die verschilt van de Duitse herder, vooral door zijn rechte rug en zijn lange vacht. Deze honden zijn gespierd en sterk, moedig, harde werkers en waaks. De vachtkleur kan weliswaar geelbruin zijn, maar is meestal donker of (wolfs)grauw van kleur. Ook zijn er Oudduitse herders die meer grijs in hun vacht hebben, dit noemen we dan zilvergrauw of zwart-zilver.

Verzorging Duitse herder

De Duitse herder is een flinke, gespierde hond. Hij heeft dus naast training ook zeker veel beweging en uitdaging nodig. De maag van deze hond is gevoelig, het is aan te raden om hem te laten rusten na zijn maaltijd. Verder heeft de vacht regelmatig een goede kambeurt nodig. Hiervoor zijn speciale hondenkammen te koop, die de onderste laag haren ook aanpakken. Ook haart dit ras behoorlijk uit, houdt hier rekening mee bij de aanschaf.

Duitse herder pup

Duitse herders kunnen we met recht bijzondere honden noemen. Het zijn echte allrounders, die voor allerlei taken worden ingezet. Een Duitse herder pup is daarnaast ook nog eens ontzettend schattig en aaibaar. Toch is de hond niet voor iedereen geschikt. Dit ras heeft een stevig karakter en is actief, waakzaam en soms erg fanatiek. Als pup is een uitgebreide socialisatie belangrijk voor deze hond, net als een duidelijke en consequente opvoeding. De hond werkt graag voor zijn baas, dus mits goed opgevoed, een echte trouwe kameraad. Een goede Duitse herder fokker zal u informeren over het ras en ook bekijken of u als persoon geschikt bent om met de hond om te gaan. Wij raden dit dan ook altijd aan. Wilt u een iets oudere Duitse herder aan een nieuw thuis helpen? Neem eens een kijkje in een dierenasiel!

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Hondje met poot in verband
Hond_drinkt_watersproeier_labrador
hondje thuis
kind met hond

Praktische tips

Klachten bij uw dier