U bent hier: Honden Hondenrassen; wat past bij u? Golden Retriever

Golden Retriever

Golden Retriever: wat voor type hond?

De Golden Retriever is van oorsprong een jachthond, maar tegenwoordig vooral bekend als gezinshond. De sociale, intelligente en vriendelijke aard maakt hem een geliefde huisgenoot. Golden golden retriever kenmerkenRetrievers zijn evenwichtig, erg goed met kinderen en houden van gezelligheid. Ook zijn ze erg geschikt als blindengeleidehond of hulphond. In dit artikel geven we u meer informatie over dit deze bijzondere en populaire hond. Bent u op zoek naar een hond en overweegt u een Golden Retriever in huis te nemen? Lees dan direct verder.

> Golden Retriever: past hij bij u?
> Verzorging
> Gezondheid
> Opvoeding
> Spelen en bewegen
> Aanschaf: fokker of asielhond

Golden Retriever kenmerken

 • Vriendelijk en sociaal  
 • Lange vacht, haart uit
 • Jachtinstinct
 • Aandacht en beweging nodig
 • Intelligent
 • Gemiddelde leeftijd 12 jaar
 

 

Golden Retriever; past hij bij u?

Net als ieder hondenras, heeft ook deze hond leuke en minder leuke kanten. Een aantal overwegingen als u een Golden Retriever in huis wilt halen. De Golden Retriever:

 • Haart erg uit
 • Houdt enorm van gezelschap
 • Heeft veel beweging en spel nodig
 • Kan gezondheidsproblemen krijgen, dit brengt (hoge) kosten met zich mee
 • Kan niet zomaar mee naar uw vakantiebestemming

Verzorging Golden Retriever

Voeding Golden Retriever

Om uw Golden Retriever gezond te houden, is goede hondenvoeding erg belangrijk. Golden Retrievers zijn stevige, goed gebouwde honden. De grootte (schouderhoogte) is tussen de 51 en 61 cm. Het is daarmee een middelgroot hondenras te noemen. Deze honden hebben wel aanleg om snel te dik te worden. Dit brengt allerlei gezondheidsrisico's met zich mee. Evenwichtige voeding op vaste momenten op de dag helpt om dit te voorkomen. Kies hierbij goede hondenbrokken, die passen bij dit ras en beperk de tussendoortjes. Uiteraard heeft uw hond daarnaast genoeg beweging nodig om overgewicht te voorkomen en fit te blijven.

Vachtverzorging Golden Retriever

De Golden Retriever heeft een mooie, lange vacht. De kleur varieert van goudkleurig tot roomwit en de haren kunnen stijl of golvend zijn. Deze mooie vacht moet dagelijks verzorgd en gekamd worden. Klitten die u niet weg kunt kammen mag u afknippen. Ook is het slim om hem regelmatig af te spoelen met water en eventueel hondenshampoo. Zo blijft de vacht mooi glanzend. Overtollige haren rondom de gehoorgang en tussen de voetzolen kunt u wegknippen. De Golden Retriever 2 maal per jaar naar een trimsalon brengen, is ook een goede tip voor een mooie, verzorgde hond. Houdt er wel rekening mee dat Golden Retrievers veel verharen.

Gebit en nagels Golden Retriever

Geef uw Golden Retriever goede hondenbrokken om het ontstaan van gebitsproblemen te voorkomen. Eventueel kunt u zijn tanden poetsen met speciale hondentandpasta. Uw dierenarts kan u hierover adviseren en tandsteen verwijderen indien nodig. De nagels van de Golden Retriever kunt u zelf knippen of laat dit door de dierenarts doen. In principe slijten zijn nagels vanzelf als uw hond veel buiten beweegt.

golden retriever pup

Gezondheid Golden Retriever

De gemiddelde leeftijd van Golden Retrievers is 12 jaar. Net als alle rashonden heeft ook de Golden Retriever kans op een aantal erfelijke aandoeningen. Bekend zijn in ieder geval gewrichtsproblemen (mede veroorzaakt door voeding en belasting) en oogafwijkingen. Zorg er bij aanschaf van een Golden Retriever voor dat de fokker is aangesloten bij een rasvereniging. Ouderhonden worden dan namelijk getest op deze erfelijke aandoeningen. Er zijn helaas heel wat broodfokkers die Golden Retrievers met allerlei problemen doorfokken.

Een alternatief is een bastaardhond kopen, bijvoorbeeld uit het asiel. Deze honden zijn vaak net zo lief en hebben minder last van erfelijke aandoeningen. Dit bespaart een hoop leed en kosten bij de dierenarts. Twijfelt u over de gezondheid van uw hond? Ziet u ziekteverschijnselen en weet u niet wat er aan de hand is? Neem dan contact op met een dierenarts in de buurt.

Opvoeding Golden Retriever

Golden Retrievers zijn van nature sociaal en enthousiast. Een consequente opvoeding is daarom zeker nodig bij uw Golden Retriever, om teveel onstuimigheid en springgedrag af te leren. Wees strikt in de opvoeding en beloon uw hond voor goed gedrag. Golden Retrievers zijn erg intelligent en leergierig.  Ze willen u graag tevreden stellen en zijn daardoor goed te trainen. Dit maakt de Golden Retriever niet alleen tot een fijne gezinshond, maar ook geschikt voor allerlei andere doeleinden. Denk hierbij aan werken als hulphond, maar ook jacht- en gehoorzaamheidsproeven.

Zeker als u voor het eerst een hond in huis krijgt, of als u bijvoorbeeld een Golden Retriever uit het asiel haalt, is hondentraining aan te bevelen. Een leuke manier om een goede band met uw hond te krijgen en hem gehoorzaam te maken. Lees ook meer tips over 'Puppy opvoeden'

Spelen en bewegen Golden Retriever

Zoekt u een hond die lekker actief en speels is? Dan is een Golden Retriever een goede keuze. Deze hond moet regelmatig naar buiten en iedere dag ook los kunnen rennen. De Golden golden retriever bewegingRetriever is gek op zwemmen, maar ook zoekspelletjes en natuurlijk het apporteren zijn populair. Hier staat de hond echt om bekend, hij is gek op rondrennen met iets in zijn bek. Kortom: veel naar buiten om te spelen en het jachtinstinct te prikkelen. U maakt uw hond hier echt gelukkig mee…en het is ook nog eens goed voor uzelf!

De Golden Retriever is daarnaast een hele sociale hond. U doet hem zeker geen plezier door hem veel alleen te laten in huis. Denk hier goed aan als u overweegt een Golden Retriever in huis te halen, terwijl u veel werkt of vaak ver op vakantie gaat. Deze honden kunnen probleemgedrag vertonen door verlatingsangst, zoals het vernielen van spullen in huis. Een thuis waar aandacht voor de hond is en tijd om hem te laten spelen, maakt een Golden Retriever gelukkig.

Aanschaf Golden Retriever: fokker of asielhond?

Hebt u zich goed laten informeren over de Golden Retriever en past het bij u en uw levensstijl? Zoek dan een erkende fokker en laat u daar nogmaals goed inlichten. Een goede fokker zal willen onderzoeken of u een goed baasje bent voor de hond. Overweeg ook eens om een (iets oudere) Golden Retriever uit een dierenasiel in huis te halen. Er zitten helaas nog steeds veel honden in een asiel, die zijn afgedankt door hun baasje of niet goed werden behandeld. Vaak zijn dit hele prettige en gesocialiseerde honden, die huiselijk zijn opgegroeid. U kunt u goed laten inlichten over zijn eventuele verleden en zelf bekijken of de hond bij u past. Het voordeel is dat zijn karakter al bekend is en u voor veel minder geld een rashond kunt aanschaffen. Daarnaast is het redden van een dier uit een asiel natuurlijk erg goed. Broodfokkers die om commerciële redenen Golden Retrievers doorfokken, raden we te allen tijde af. Ga altijd op uw gevoel af als u ergens een nestje met honden bekijkt. En check de site van de LICG voor een lijst met betrouwbare adressen.

 

 

Video's

De laatste foto's

Dinges, 3 jaar
Ingezonden door Carolien
Dinges en Sara
Ingezonden door Carolien
Keesje, 4 jaar
Ingezonden door Anita
Poekie
Ingezonden door Petra

Praktische tips

Klachten bij uw dier