U bent hier: Honden Hondenrassen; wat past bij u? Labradoodle

Labradoodle

Labradoodle: wat voor type hond?

De labradoodle is een bijzondere hond, in het Nederlands ook wel eens labradoedel genoemd. Dit hondenras is ontstaan door het kruisen van labradors en poedels. Dit werd vooral in Australië gedaan, later ook in andere landen. De eerste lijn van honden die ontstonden uit de combinatie poedel/labrador noemden ze de labradoodle. De varianten die ontstonden door het fokken noemen we de Australian Labradoodle. Dit ras is niet officieel erkend door overkoepelende organisatie FCR. Voorlopig is het een zogenaamde bastaardhond.

De hond werd ineens bij iedereen bekend toen president Obama zijn kinderen een labradoedel cadeau wilde geven. Uiteindelijk koos hij overigens een Spaanse waterhond. Dit vrolijke ras is speciaal gefokt door mensen die een hond wilden die geschikt is als geleidehond (de labrador retriever), maar ook zo min mogelijk allergische reacties oproept en niet verhaart. De Franse poedel werd daarom de hond om mee te kruisen. Later werden andere rassen aan de mix toegevoegd, de hond is dus 'niet na te maken' door een poedel en labrador te kruisen. Labradoodles vallen verschillend uit, er is nog geen ras standaard en de combinaties tussen deze 2 honden zijn niet steeds hetzelfde. Volgens liefhebbers is het de ideale familiehond, ook voor bijvoorbeeld kinderen met autisme of ADHD.

Labradoodle

Karakter Labradoodle

Het karakter van dit hondenras is uniek, de hond is speciaal gefokt vanwege de goede eigenschappen van de labrador en de poedel. Liefhebbers noemen het de familiehond bij uitstek, die fijngevoelig en erg intelligent is.

 

Labradoodle: past hij bij u?

Natuurlijk is het een leuk plan om een labradoodle in huis te halen. Een echte lieve familiehond, die ook nog eens niet verhaart en amper geur meedraagt. Dat klinkt ideaal! Toch is het goed om het volgende te overwegen. Deze hond:

 • Moet wekelijks goed gekamd worden, dit kost zeker een of twee uur
 • Heeft regelmatige knipbeurten nodig
 • Is gevoelig voor oorontstekingen
 • Geeft wel allergische reacties als u bijvoorbeeld niet tegen hondenspeeksel kunt. Test dit eerst uit!
 • Heeft een goede opvoeding nodig

 

Hoe groot is een labradoodle?

Deze honden worden in verschillende groottes gefokt. Dit, en het verschil in vachtsoorten, zorgt ervoor dat de ene labradoodle de andere niet is. Deze honden zijn altijd compact en atletisch te noemen. Wat grootte betreft zijn de volgende indelingen bekend:

 • Standaard: 53 - 63 cm, 22 - 42 kg
 • Medium : 43 - 53 cm. 15 – 21 kg
 • Mini: 35 - 42 cm, 10 – 15 kg

labradoodle pup

Mini labradoodle

Spreekt het ras u aan, maar bent u niet zo groot behuisd? Of wilt u graag een wat kleiner hondje, dat u gemakkelijk op schoot kunt nemen? Dan is de mini labradoodle wellicht iets voor u. Door het kleinere formaat (hij weegt tussen de 10 en 15 kg) is deze hond wat gemakkelijker te huisvesten. En tegelijkertijd heeft hij alle eigenschappen die zijn soort zo bijzonder maken. De mini is even vrolijk, lief, gevoelig en aaibaar als alle anderen.

Allergievrij: de Labradoodle vacht

Wat misschien wel het meest bijzondere aan deze hond is, is de allergievrije vacht. Met allergievrij bedoelen we zoals gezegd, dat 98% van de mensen geen reacties krijgt van deze hond. Hoe kan dit eigenlijk? De labradoodle kent geen ruiperiodes en de enkele dode haren die hij heeft blijven in de vacht zitten. U vindt dus ook nagenoeg geen haren in huis. Daar staat tegenover dat u zijn vacht wel goed moet verzorgen en kammen. Deze honden zijn erg zacht en aaibaar door hun fijne vacht.

De labradoodle komt in 3 vachtsoorten voor:

 • Fleece vacht: dit is een zachte vacht, de haren zijn langer en krullen wat naar beneden. Deze vacht verzorgen is niet lastig, iedere week goed borstelen is voldoende.
 • Curly vacht: deze vacht lijkt erg op die van een echte poedel, met sterke krullen dus. De verzorging kost meer tijd, regelmatig borstelen is nodig om klitten te voorkomen.
 • Curly fleece vacht: deze vacht lijkt op de fleece vacht, maar dan met sterkere krullen. Iedere week goed borstelen is meestal voldoende bij deze honden.

 

 

Vachtverzorging Labradoodle

Deze honden hebben wel aardig wat vachtverzorging nodig. Hoewel het een hele leuke en makkelijke hond is, is dit wel een punt om te overwegen. U bent iedere week wel tijd kwijt om de vacht goed te borstelen. Als hij een curly vacht heeft, is er zelfs vaker een borstelbeurt nodig. De dode haren moeten u eruit kammen en klitten in een vroeg stadium verwijderen. Besteedt u hier te weinig tijd aan, dan komt de vacht vol klitten te zitten. U kunt uiteindelijk dan niks anders doen dan uw hond kaal laten scheren, dat wilt u natuurlijk niet. Na het borstelen ziet de vacht er pluizig uit, maar dit herstelt zich snel weer.

Naast borstelen is knippen een terugkerend klusje bij dit ras. Vooral rondom de gehoorgang moet u de haren wegplukken, om oorontstekingen te voorkomen. De rest van de vacht kunt u eens per 3 of 4 maanden bijknippen, of laat dit doen in een trimsalon. Zo ziet uw hond er fris en verzorgd uit.

Labradoodles zijn gek op spelen in het water en lekker dollen in de modder. De vacht wordt dan natuurlijk erg nat en vies. Het is echter niet nodig de hond steeds in bad te doen. Even afspoelen met de tuinslang en daarna laten drogen op een paar handdoeken of buiten in de tuin is prima. Meestal verdwijnt het laatste zand vanzelf uit de vacht.

Gebit en nagels Labradoodle

Indien u de hond een goede kwaliteit hondenvoer geeft, zijn er geen bijzonderheden over het gebit te vermelden. Kauwspeelgoed of eventueel de tanden van uw hond poetsen kan helpen bij het voorkomen van gebitsproblemen. De nagels van de labradoodle slijten vanzelf af en kunt u indien nodig bij (laten) knippen.

Gezondheid Labradoodle

Zoals gezegd is de labradoodle ontwikkelt om het beste van de labrador en de poedel te verenigen. Goede fokkers die zich houden aan de richtlijnen, fokken ook daadwerkelijk met de labradoodles. Er zijn geen gezondheidsafwijkingen die specifiek bij deze hond horen. Mocht u de hond bij een fokker aanschaffen, zorg dan dat u kunt zien dat de ouderhonden zijn getest op bekende afwijkingen (bijvoorbeeld gewrichtsproblemen die veel bij labradors voorkomen). De labradoodle wordt vaak ‘nagemaakt’ door mensen die een poedel en een labrador gaan kruisen. Niet alleen geeft dit niet hetzelfde resultaat als de speciaal gefokte allergievrije hulphond, maar de kans op gezondheidsproblemen is hierbij ook anders.

Opvoeding Labradoodle

Door zijn intelligentie kan dit ras zeer snel leren, maar dat kunnen ook de verkeerde dingen zijn. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met het trainen van uw hond. Een goede fokker steekt direct al veel tijd in het socialiseren. Pak zelf de draad op door bijvoorbeeld naar een puppycursus te gaan. De labradoedel werkt graag hard voor zijn baasje en is energiek en atletisch. Stelt u zich stevig op en voedt u hem consequent op, dan heeft de hond alles in huis om goed te luisteren en zich rustig te gedragen.

labradadoodle strand

Aanschaf Labradoodle: fokker of asielhond?

De vraag naar labradoodles is enorm. Daarom zijn er bij fokkers soms wachtlijsten voor de pups. Aangezien het ras niet officieel erkend is krijgt het geen bescherming. Iedereen mag de naam dus op zijn nestje pups plakken. Daarom raden we u aan om alleen bij een betrouwbare fokker deze honden aan te schaffen. Vraag altijd naar de papieren van de ouderhonden en kijk of de fokker is aangesloten bij de ALAEU. Malafide broodfokkers die hun pups op Marktplaats aanbieden, willen alleen snel een paar honderd euro verdienen. Ook bezitten deze honden vaak niet de unieke eigenschappen waar de labradoodle speciaal op is gefokt. U kunt uiteraard altijd kijken of er in een dierenasiel in uw buurt een volwassen hond aanwezig is die wacht op herplaatsing.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Hondje met poot in verband
Hond_drinkt_watersproeier_labrador
hondje thuis
kind met hond

Praktische tips

Klachten bij uw dier