U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Bengaalse kat: energiek en zijdezacht

Bengaalse kat: energiek en zijdezacht

De Bengaalse kat is niet zomaar een kattenras, en valt alleen al vanwege zijn uiterlijk erg op. Het luipaardachtige patroon doet denken aan de wilde kattensoorten. Qua gedrag is het een speelse en erg actieve kat, die enorme sprongen kan maken. Het ras is in de jaren '80 ontstaan en een Bengaal weegt ongeveer tussen de 5,5 en 9 kilo.

bengaalse kat

Bengaalse kat kenmerken

De Bengaalse kat is een vrij zeldzaam ras, dat veel indruk maakt. Hij doet qua uiterlijk denken aan de wilde katten, maar is zeker niet agressief. Wel beschikt dit ras over veel energie en is het erg speels. Een kameraadje is dan ook absoluut aan te raden, net als een kattenproof huis. Springen is namelijk zijn grote kracht, daarbij kan er weleens een vaas sneuvelen.

Een aantal kenmerken van de Bengaalse kat:

 

Karakter Bengaalse kat

Het uiterlijk van de Bengaalse kat doet zoals gezegd denken aan de wilde katsoorten. Hoewel dit ras ook zeker energiek en ‘wild’ is, is het een gezelschapsdier, dat ook goed opgevoed kan worden. De Bengaal kan goed binnen leven, mits daar ruimte is en genoeg speelmogelijkheden. Ook is het slim een vriendje in huis te nemen, nog een Bengaal of een ander huisdier. Een echte schootkat is het niet, daarvoor is hij te energiek en ondernemend. Hij houdt er van om op grote hoogtes te gaan zitten. Vooral de enorme sprongen die hij maakt zijn geweldig. Houdt er rekening mee dat dit wel eens voor een kras of een gebroken vaas kan zorgen.

 

Bengaalse kat kleuren

De Bengaalse kat komt in meerdere kleuren en patronen voor. De erkende kleuren zijn: brown tabby (de meest voorkomende kleur), seal sepia tabby, seal mink tabby, seal lynx en point tabby. De vachtpatronen zijn gevlekt of gemarmerd (horizontaal patroon). De aftekening moet in duidelijk contrast staan met de kleur van de vacht.

bengaalse kat

Bengaalse kat verzorging

Dit ras heeft net als andere kattenrassen wel verzorging nodig. U hoeft de vacht van uw Bengaal in principe niet te verzorgen, dat kan  hij zelf erg goed.  Controleer regelmatig het gebit van uw kat, zodat u problemen tijdig ontdekt. Uw Bengaalse kat heeft iedere dag vers water nodig en goede kattenbrokken. Zorg uiteraard voor een schone kattenbak en neem uw kat eventueel aangelijnd mee naar buiten. De Bengaal heeft ruimte en speelmogelijkheden nodig en is ook vocaal duidelijk aanwezig in huis.

Bengaalse kat gezondheid

Over het algemeen is dit een gezond kattenras. Het is wel is heel belangrijk goed op te letten waar u uw kitten koopt. Let goed op de omstandigheden en zorg dat u op papier ziet dat de voorouders geen heupdysplasie, patella luxatie of andere erfelijke afwijkingen hebben. De Bengaal is vatbaar om de ziekte Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) te krijgen. Zorg voor de juiste inentingen, een chip en eventuele sterilisatie/castratie van uw kat. Bedenk voor aanschaf van een Bengaalse kat dat een kat kosten met zich mee brengt.

Bengaalse kat prijs

U kunt een Bengaalse kitten het beste aanschaffen bij een van de fokkers of catterys in ons land. Zorg altijd dat u de papieren ziet, dat het dier is ontwormd en ingeënt. Koop ook alleen een kitten die bij de moederpoes is en in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie. Een Bengaalse kat/kitten kost gemiddeld 750 tot 900 euro. Een fokkitten of showkitten is waarschijnlijk duurder.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier