U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Britse korthaar; evenwichtig en lief

Britse korthaar; evenwichtig en lief

De Britse korthaar, of Brits korthaar, zien we veel in de Nederlandse huishoudens. Dit kattenras is in de 19e eeuw in Engeland ontstaan en werd gefokt vanwege de speciale kleur en tekening in de vacht. Tegenwoordig zien we dit ras niet alleen in de karakteristieke blauwe kleur, maar ook in andere varianten. Vooral zijn mooie uiterlijk is populair, maar ook zijn evenwichtige en lieve karakter maakt hem uniek.

britse korthaar blauw

Britse korthaar kenmerken

Niet voor niets is de Britse korthaar populair, liefhebbers vinden dit toch echt de mooiste katten. Het is een robuuste kat, met een hele zachte, bijzondere vacht.

Een aantal kenmerken van de Britse korthaar kat:

 • gedrongen, stevig lichaam
 • sterk en gespierd
 • korte, dikke staart
 • wat kleinere oren en grote ogen
 • bolle wangen (vooral katers)
 • korte, dikke vacht
 

Britse korthaar karakter

Naast zijn mooie, zachte, maar ook gespierde uiterlijk, is het Britse korthaar karakter aantrekkelijk. Deze dieren zijn erg populair, vooral vanwege hun evenwichtige karakter. De Brits korthaar is een robuuste kat, die ook best oud kan worden. Deze katten zijn rustig, luieren veel en miauwen niet veel en zachtjes.

Britse korthaar karakter:

 • rustig en evenwichtig
 • onafhankelijk en kan goed alleen zijn
 • graag in nabijheid van mensen, geen echte schootkat
 • lief voor kinderen en andere dieren
 • kan goed binnenshuis leven
 • gemiddelde levensverwachting 14 jaar
 

Britse korthaar blauw

De Britse korthaar blauw is toch wel de meest bekende versie van dit kattenras. Origineel kwam uit de kruisingen met Perzische katten de kenmerkende blauwe zachte vacht. Tegenwoordig zijn er verschillende kleuren toegevoegd. Het meest populair zijn nog steeds blauw, maar ook lilac en zilvertabby. Andere mogelijke kleuren zijn creme, chocolate en wit. Er zijn effen Brits kortharen, maar ook met allerlei tekeningen in de vacht: strepen, ringen, ‘schildpadpatroon’, colourpoints, etc.

Brits korthaar verzorging

Dit ras heeft net als andere kattenrassen verzorging nodig. De vachtverzorging is niet tijdrovend, eens per week goed kammen is voldoende. Controleer regelmatig het gebit van uw kat, zodat u gebitsproblemen tijdig ontdekt. Uw Britse korthaar heeft iedere dag vers water nodig en goede kattenbrokken. Meestal worden deze raskatten binnen gehouden. Dat kan prima bij deze katten, maar een krabpaal en een hele goede kattenbak zijn dan onmisbaar. Let ook op dat uw kat niet te dik wordt.

britse korthaar

Britse korthaar gezondheid

Over het algemeen is dit een robuust kattenras, dat behoorlijk oud kan worden. Het is echter heel belangrijk goed op te letten waar u uw kitten koopt. Dit om te voorkomen dat er katten worden doorgefokt, met vervelende afwijkingen als gevolg. Bekend is dat deze katten nier- of hartafwijkingen kunnen hebben. Daarnaast lopen alle katten het risico om te dik te worden. Hier zijn allerlei gezondheidsrisico’s aan verbonden, houdt dit dus goed in de gaten. Zorg daarnaast voor de juiste inentingen, een chip en eventuele sterilisatie/castratie van uw kat. Bedenk voor aanschaf van een Britse korthaar dat dit een kat kosten met zich mee brengt.

Britse korthaar prijs

Een Britse korthaar is te koop bij een van de vele fokkers of catteries in ons land. Bij een goede fokker krijgt u uitgebreide informatie, een stamboom en ziet u papieren dat het dier is ontwormd en ingeënt. Zorg dat u de moederpoes ook ziet en dat uw kitten in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie en latere opvoeding. Een Britse korthaar kitten kost gemiddeld 550 euro. Bedenk ook dat er in de dierenasielen allerlei katten zitten, die wachten op een nieuw thuis.

Meer raskatten:

> Maine coon
> Ragdoll
> Perzische kat
> Heilige birmaan
> Europese korthaar

Deels britse korthaar

(Half Britse Kortharen Valentijn en Brittje, ingezonder door een Facebookvriendin)

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier