U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Heilige Birmaan: intelligent en zacht ras

Heilige Birmaan: intelligent en zacht ras

De Heilige Birmaan is een raskat, met een bijzondere naam en een herkenbaar uiterlijk. De vacht is crèmekleurig, met gekleurde points (staart, kop en poten). De voeten zijn opvallend, namelijk wit. Het is onduidelijk hoe de Heilige Birmaan (of Birmaanse kat) als ras is ontstaan. Wel bestaat er een leuke legende over het ras, waaruit onder andere blijkt dat zijn blauwe ogen die van een godin zijn. Dit ras is een echt gezelschapsdier, geen schootkat, maar kan slecht alleen zijn. Wel zijn sommige Birmaanse katten erg eenkennig en meer op een specifieke huisgenoot gericht.

heilige birmaan

Heilige Birmaan kenmerken

De Heilige Birmaan heeft een mooi, zacht uiterlijk. Het is een middelgrote kat, met opvallende blauwe ogen.

Een aantal uiterlijke kenmerken van de Heilige Birmaan kat:

 • halflange vacht
 • pointaftekeningen in contrasterende kleur
 • blauwe ogen
 • kleine oren
 • witte poten (‘handschoentjes’)
 • ongeveer 3 tot 6 kilo
 

Heilige Birmaan karakter

De Heilige Birmaan is voor veel mensen een mooie kat om te zien. De zijdezachte vacht en de knalblauwe ogen zijn een unieke combinatie. Maar ook zijn karakter maakt de Birmaanse kat tot een leuke huisgenoot. Deze katten kunnen behoorlijk oud worden en houden van gezelschap. Ook zijn het vriendelijke, intelligente katten.

Heilige Birmaan karakter:

 

 • zachtaardig en tolerant
 • intelligent en charmant
 • graag in nabijheid van mensen, geen echte schootkat
 • kan eenkennig zijn
 • niet de hele dag alleen te laten
 • gemiddelde levensverwachting 15 tot 20 jaar
 

Heilige Birmaan; kleur en vacht

Deze raskat komt in verschillende kleuren voor. De vacht is altijd halflang en zijdezacht. Toegestane kleuren zijn: Sealpoint, Chocolatepoint, Bluepoint, Lilacpoint, Redpoint en Creampoint. De kleuraftekeningen kunnen gestreept, gevlekt of een combinatie daarvan zijn.

Heilige Birmaan verzorging

Dit ras heeft net als andere kattenrassen verzorging nodig. De vachtverzorging is niet tijdrovend, eens per week goed kammen of borstelen is prima. Controleer regelmatig het gebit van uw kat, zodat u gebitsproblemen tijdig ontdekt. Wen uw kitten hier op jonge leeftijd aan, net als aan oren en ogen schoonmaken en nagels knippen.

heilige birmaan karakter

Heilige Birmaan gezondheid

De Heilige Birmaan is een behoorlijk gezond kattenras, zonder veel problemen qua erfelijke aandoeningen. Wel zijn scheelkijken en knikken in de staart voorkomende problemen. Let er dus op dat u deze raskat bij een goede fokker koopt en alle bijbehorende papieren goed bekijkt. Verder is de Birmaanse kat vatbaar voor ademhalingsziekten, zoals niesziekte. Aangezien deze ziekte levensgevaarlijk is, moet u de kat tijdig inenten.

Heilige Birmaan prijs

U kunt in Nederland bij diverse fokkers en catteries een Heilige Birmaan aanschaffen. De prijs van deze raskatten begint bij 450 euro, voor showkatten ligt de prijs hoger. Het voordeel van een fokker of cattery is dat u kunt checken of de kitten is ontwormd en ingeënt. Let ook goed op de moederpoes e zorg dat u de benodigde papieren meekrijgt. Een kitten moet al bij de fokker gesocialiseerd zijn, dit helpt bij de verdere opvoeding van uw Birmaanse kat.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier