U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Lapjeskat of schildpadkat

Lapjeskat of schildpadkat

Een bekende en veel geziene kat is de zogenaamde lapjeskat. Eigenlijk is dit een schildpadkat, maar dan met wit in zijn vacht en grotere vlekken. Door het patroon lijkt zijn vacht net een lapjesdeken, vandaar de term lapjeskat. In bijna alle gevallen zijn het lapjespoezen, vrouwtjes dus. Hoewel ze veel voorkomen bij ‘huis-tuin-en-keuken’ poezen, zien we deze aftekening en kleurstelling ook bij raskatten.

lapjeskat

Lapjeskat kenmerken

Zoals gezegd is de lapjeskat dus een variatie op de schildpadkat. Hoewel hij vaak met de gewone huiskat of de Europese korthaar wordt gelinkt, zijn er ook lapjes bij andere kattenrassen te vinden. Een andere naam voor lapjeskat is calicokat.

Een aantal kenmerken van de lapjeskat/schildpadkat:

  • kleurencombinatie rood, zwart en wit
  • grotere vlekken dan de schildpadkat
  • lijkt op een lapjesdeken
  • vrijwel altijd vrouwtjes
  • mannetjes zijn onvruchtbaar door genetisch mankement
  • komt bij meerdere kattenrassen voor

Karakter lapjeskat/schildpadkat

De lapjeskat en ook de schildpadkat staan erom bekend dat ze pittiger zijn dan soortgenootjes. Het karakter van een kat wordt echter niet door de kleur van de vacht bepaald. Zoekt u een kat met een specifiek karakter? Dan is het slim om te kijken naar de kenmerken van bepaalde kattenrassen. Ook een goede fokker informeert u over het ras en zijn karakter.

Lapjeskat kleuren

Bij de lapjeskat vindt u vlekken in rood (rossig), wit en zwart terug. De vlekken zijn groter dan bij een schildpadkat. Ook komt bij de lapjeskat het zogenaamde cyberpatroon voor.

Lapjeskat verzorging

Er is geen specifieke verzorging nodig bij een lapjeskat. Het hangt er natuurlijk van af welk ras uw lapjeskat is. Regelmatig kammen kan nodig zijn als uw kat een langere vacht heeft. Daarnaast heeft uw kat altijd kattenvoer en vers water nodig.  Sommige katten kunnen goed binnen leven, anderen hebben meer ruimte en speelgelegenheid nodig. Het is goed dit uit te zoeken voor u een (lapjes)kat in huis haalt. Vraag bij de fokker of cattery ook naar specifieke gezondheidsissues waar u mee te maken kunt krijgen. Veel katten in ons land worden te dik. Dit is te sturen door u als baasje en kan allerlei problemen opleveren voor uw kat.

Lapjeskat prijs

U kunt een lapjeskat het beste aanschaffen bij een van de vele fokkers of catteries in ons land. Zorg altijd dat u op papier heeft staan dat hij gezond is. Koop ook alleen een kitten die bij de moederpoes is en in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie. De prijs van een lapjeskat varieert enorm, afhankelijk van het ras.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier