U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Maine Coon: imponerend maar vriendelijk ras

Maine Coon: imponerend maar vriendelijk ras

De Maine Coon is een kattenras dat erg geliefd is, net als bijvoorbeeld de Ragdoll en de Britse korthaar.. Het is een zogenaamd natuur ras, wat betekent dat het is ontstaan zonder (bewuste) bemoeienis van mensen. De Maine Coon is een groot gebouwde, krachtige kat. Het is het grootste gedomesticeerde kattenras dat we hebben, een kater kan wel 11 of 12 kilo wegen. 

maine coon

Maine Coon kat kenmerken

De Maine Coon kat is niet voor niets een populaire kat. Hij heeft een imposant uiterlijk, met een vriendelijke binnenkant.

Een aantal kenmerken van de Maine Coon kat:

 • dikke, waterafstotende vacht (halflang)
 • grote, wijde ogen en oren, meestal goed behaard
 • lange, volle staart
 • brede borst en groot uithoudingsvermogen
 • ruige kraag, grote behaarde voeten
 • een woest en sterk uiterlijk
 

Karakter Maine Coon

Zoals gezegd zegt het imposante uiterlijk van de Maine Coon niks over zijn karakter. Deze dieren zijn erg populair, juist vanwege het vriendelijke karakter.

Karakter Maine Coon:

 • rustig en stabiel
 • speels en intelligent
 • aanhankelijk en heeft graag gezelschap
 • gezond ras
 • gemiddeld 12,5 jaar
 • gemiddeld gewicht kater 8 kilo, poes 6 kilo
 

Maine Coon kleuren

De Maine Coon komt in allerlei kleuren en patronen voor. Niet toegestaan zijn: lilac en chocolate, point aftekeningen zoals bij de siamees. Vachtpatronen mogen gemarmerd, gestreept of effen zijn.

maine coon kat

Maine Coon verzorging

Dit ras heeft net als andere kattenrassen verzorging nodig. De vachtverzorging is niet tijdrovend, eens per week goed kammen is voldoende. Controleer regelmatig het gebit van uw kat, zodat u gebitsproblemen tijdig ontdekt. Uw Maine Coon heeft iedere dag vers water nodig en goede kattenbrokken. Houdt in de gaten dat uw kat niet te dik wordt, door hem regelmatig te wegen en met uw vlakke hand zijn ribben te voelen. Afgepaste hoeveelheden voer, 2 keer per dag, kunnen een oplossing zijn.

Maine Coon gezondheid

Over het algemeen is dit een sterk en gezond kattenras. Er zijn echter heel veel fokkers (cattery), doordat het een erg populair ras is. Hierdoor is het heel belangrijk goed op te letten waar u uw Maine Coon kitten koopt. Let goed op de omstandigheden en zorg dat u op papier ziet dat de voorouders geen heupdysplasie, patella luxatie of andere erfelijke afwijkingen hebben. Alle katten lopen het risico om te dik te worden. Hier zijn allerlei gezondheidsrisico’s aan verbonden, houdt dit dus goed in de gaten. Zorg daarnaast voor de juiste inentingen, een chip en eventuele sterilisatie/castratie van uw kat. Bedenk voor aanschaf van een Maine Coon dat dit een kat kosten met zich mee brengt.

Maine Coon prijs

U kunt een Maine Coon kitten het beste aanschaffen bij een van de vele fokkers of catteries in ons land. Zorg altijd dat u de papieren ziet, dat het dier is ontwormd en ingeënt. Koop ook alleen een kitten die bij de moederpoes is (bekijk deze ook) en in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie. Een Maine Coon kitten kost gemiddeld 550 euro. Bedenk ook dat er in de dierenasielen allerlei katten zitten, die wachten op een nieuw thuis. Wie weet is er een mooie Maine Coon aanwezig!

Maine Coons Eros en Thorros

(Maine Coons Eros en Thorros, ingezonden door onze Facebookvriendin Patricia)

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier