U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Perzische kat: schootkat bij uitstek

Perzische kat: schootkat bij uitstek

De Perzische kat of ook wel Perzisch langhaar of gewoon Pers, is de enige echt langharige kat. Dit kattenras staat bekend om zijn rustige en zachte karakter, ook is hij erg aanhankelijk. Persen zijn niet zo actief van nature en zijn middelgroot tot groot van stuk.

Perzische kat kenmerken

Het is logisch dat de Perzische kat een populaire en bekende raskat is. Niet alleen ziet hij er erg mooi en aaibaar uit, dat is hij ook daadwerkelijk.

Een aantal kenmerken van de Perzische kat:perzische kat

 • (middel)groot met een gedrongen lichaamsbouw
 • lange vacht, dik en zijdeachtig, dikke halskraag
 • korte schedel
 • grote, ronde ogen en volle wangen
 • korte, brede neus
 • veel kleurvariaties mogelijk
 • gewicht max. 7 kg
 • gemiddelde levensverwachting 14 jaar

Karakter Perzische kat

De Pers is een grote, harige kat. Zijn uiterlijk geeft vaak een zachte en ook ‘sjieke’ uitstraling. Het karakter is vooral erg zacht en lief te noemen.

Karakter Perzische kat:

 • rustig en lief
 • erg aanhankelijk
 • een echte schootkat
 • zachte stem           
 • niet zo speels
 • geschikt om veel binnen te zitten

Perzische kat kleuren

De Perzische katten zijn qua vacht en qua ogen in allerlei kleuren te vinden. De vacht mag egaalkleurig, tweekleurig of driekleurig zijn. Ook chincilla, colourpoints en tabby in allerlei kleuren en vormen mogen voorkomen.

Perzische kat verzorging

Dit ras heeft meer verzorging nodig dan de meeste andere kattenrassen. Dit komt doordat de Perzische kat een lange vacht heeft, die regelmatige kambeurten nodig heeft. Gebeurt dit niet, dan gaat de vacht vervilten en kunnen er ernstige huidproblemen ontstaan. De Pers wordt geboren met kortere haren, na een week of 6 wordt dit lang. U kunt het beste de kittens dan direct laten wennen aan de kambeurt. De meeste Perzen hebben dagelijks een uitgebreide kambeurt nodig. Gebruik hiervoor 2 metalen kammen, 1 grove voor de poten, buik, rug en hals en 1 fijne voor de haren achter de oren en in het gezicht. Soms is het nodig uw kat te wassen, omdat de lange haren erg vies zijn. Gebruik dan altijd een aparte kattenshampoo.

Het is aan te raden speciale kattenbrokjes voor Perzische katten te kopen. Deze brokjes hebben een aangepaste grootte, waardoor hij het gemakkelijk kan opeten. Dit ras kan snel te dik worden, omdat deze katten niet zo actief zijn. Let hier goed op, want dit brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee.

 

Perzische kat gezondheid

Perzen hebben helaas wel wat erfelijke aandoeningen waar ze last van kunnen krijgen. Door de vorm van hun schedel hebben ze vaak last van tranende ogen en verstopte neuzen. Ook is de stand van hun gebit afwijkend, waardoor ze eerder gebitsproblemen krijgen. Controle hiervan is dan ook zeker aan te raden. De erfelijke afwijking Polycystic Kidney Disease komt vaak voor bij Perzen, dit is een afwijking aan de nieren. Twijfelt u over de gezondheid van uw kat? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Perzische kat prijs

U kunt een Perzische kat het beste aanschaffen bij een van de vele fokkers of catteries in ons land. Zorg altijd dat u op papier heeft staan dat hij gezond is. Koop ook alleen een kitten die bij de moederpoes is en in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie. Een Perzische kat kost tussen de 400 en 1500 euro, afhankelijk van het type en waar hij voor gefokt is (huiskat of showkat).

Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier