U bent hier: Katten Kattenrassen: wat past bij u? Ragdoll: zacht en meegaand kattenras

Ragdoll: zacht en meegaand kattenras

De Ragdoll is net als de Maine Coon een kattenras dat erg geliefd is. Het is in de jaren zestig ontstaan in Amerika, door kruisingen die Ann Baker daar uitvoerde. Ze ontdekte dit speciale ras en liet het vastleggen. Ragdoll betekent ‘lappenpop’, die naam dankt dit ras aan het feit dat hij zich in de armen van zijn baasje laat hangen als een lappenpop. Ragdolls zijn rustige, vrij grote katten. Door zijn enorme vertrouwen loopt hij gemakkelijk met iedereen mee, het is dan ook af te raden hem alleen buiten te laten.

ragdoll kat

Ragdoll kat kenmerken

De Ragdoll kat is niet voor niets een populaire kat. Het is een rustige kat, die ook goed binnen gehouden kan worden. Zijn uiterlijk is grof en sterk, met mooie kleurstellingen.

Een aantal kenmerken van de Ragdoll kat:

 • groot en grof gebouwd
 • halflange haren, zijdezacht
 • duidelijke kraag
 • wit bij geboorte, kleurt tot 3e jaar
 • pointed ragdoll: oren, staart, masker en poten zijn gekleurd
 • blauwe ogen
 

Karakter Ragdoll

De Ragdoll kan dus behoorlijk groot worden, maar is een heel vriendelijk en meegaand dier. Juist deze unieke karaktereigenschappen maken hem zo populair.

Karakter Ragdoll:

 • aanhankelijk en meegaand
 • loopt steeds achter u aan
 • goed met kinderen en andere dieren
 • zachte stem
 • gemiddeld gewicht kater rond 7 kilo, poes 5 kilo
 • zou buiten met iedereen mee gaan, kan goed binnen zijn (en in een ren)
 

Ragdoll kleuren

De Ragdoll komt in allerlei kleuren voor. Origineel zijn de pointed Ragdolls er in vier kleuren: Blue, Seal, Lilac en Chocolate.

Blue is een verdunning van Seal en Lilac is een verdunning van Chocolate. Er zijn tegenwoordig nieuwe kleuren, zoals flame. Een nieuwe aftekening is lynx. Verder zijn er 3 varianten in de kleuren te onderscheiden: colourpoint, mitted en bicolour.

Ragdoll verzorging

Dit ras heeft net als andere kattenrassen verzorging nodig. De vachtverzorging is niet tijdrovend, eens per week de zijdezachte vacht goed kammen is voldoende. In de ruiperiode kunt u dit beter wat vaker doen, om de losse haren te verwijderen. Controleer regelmatig het gebit van uw kat, zodat u problemen tijdig ontdekt. Uw Ragdoll heeft iedere dag vers water nodig en goede kattenbrokken. Houdt in de gaten dat uw kat niet te dik wordt, door hem regelmatig te wegen en met uw vlakke hand zijn ribben te voelen. Afgepaste hoeveelheden voer, 2 keer per dag, kunnen een oplossing zijn. Zeker als uw Ragdoll niet naar buiten gaat, krijgt hij minder beweging en komt hij gemakkelijk aan.

Ragdoll gezondheid

Over het algemeen is dit een sterk en gezond kattenras. Er zijn echter heel veel fokkers (cattery), doordat het een erg populair ras is. Hierdoor is het heel belangrijk goed op te letten waar u uw kitten koopt. Let goed op de omstandigheden en zorg dat u op papier ziet dat de voorouders geen nier- of hartproblemen of andere erfelijke afwijkingen hebben. Informeer bij uw dierenarts of uw Ragdoll alle inentingen nodig heeft, een chip en eventueel gesteriliseerd of gecastreerd moet worden.

Ragdoll prijs

U kunt een Ragdoll kitten het beste aanschaffen bij een van de vele fokkers of catteries in ons land. Zorg altijd dat u op papier heeft staan dat hij gezond is. Koop ook alleen een kitten die bij de moederpoes is en in een huiselijke omgeving opgroeit. Dit is erg belangrijk i.v.m. de socialisatie. Een Ragdoll kitten kost gemiddeld 750 euro, afhankelijk van de aftekening. Een behoorlijke investering, maar een veel betere optie dan een kat kopen bij een broodfokker.

 

 

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Maine coon katten
maine coon
ragdoll kat
perzische kat

Praktische tips

Klachten bij uw dier