U bent hier: Katten Kittens: schattig en ondeugend in huis

Kittens: schattig en ondeugend in huis

Natuurlijk ontzettend schattig en vertederend: kleine kittens. Oftewel; jonge poesjes. Een kitten is de benaming voor een poes of kater, jonger dan een jaar. Hoewel ze voor de meeste mensen een grote aantrekkingskracht hebben, is het niet slim om zomaar een kitten in huis te halen. Er is wel degelijk verzorging voor nodig, ook brengt een kitten (dierenarts)kosten met zich mee. Wie graag meer wil weten over deze jonge poesjes; lees snel verder!

kittens

Kittens opvoeden

Het is een intensieve periode met kittens in huis, u heeft een belangrijke taak; de kittens opvoeden. Net als alle jonge dieren, moet het jonge poesje nog veel leren. Als het goed is heeft hij in het nest al wat basisvaardigheden opgedaan. Nu hij bij u thuis is, gaat het proces van socialisatie door. Net als bij pups, is het belangrijk als u in de eerste periode (eerste 4 maanden) zoveel mogelijk verschillende indrukken aan uw kitten geeft. Laat hem kennismaken met kinderen, geluiden, andere dieren en drukte op straat. Hiermee zorgt u dat het poesje went aan deze dingen. Positieve ervaringen versterken zijn sociale gedrag.

Bij het opvoeden van kittens hoort verder het aanleren van bepaalde ‘huisregels’. Bedenk welke regels u belangrijk vindt en wees consequent. Waar mag hij wel op lopen/zitten? Beloon uw kitten met uw stem en positieve aandacht als hij luistert. En aai en knuffel uw nieuwe huisdier sowieso regelmatig, hij zal hier aan wennen en het snel gaan waarderen.

Kitten zindelijk maken

Een belangrijk deel van de opvoeding is ook uw kitten zindelijk maken. Hiermee bedoelen we dat hij op een vaste plek zijn behoeftes doet. Het handigste is om in het begin voor een kattenbak te kiezen. Mocht uw kitten later naar buiten mogen, dan kan hij leren zijn behoeftes daar te doen. Een kattenbak is dan in principe overbodig. Waarschijnlijk is uw kitten al deels zindelijk vanuit het nest. Zorg voor een schone kattenbak, die u op een vaste, rustige plaats neerzet.

Kitten naar buiten

U wilt uw kitten naar buiten laten gaan, maar hoe doet u dit veilig? Het is net als bij een klein kind, u moet leren uw jonge huisdier wat los te laten. En hij moet leren de omgeving te verkennen en weer veilig thuis te komen. Begin altijd rustig met het spelen in de tuin, bijvoorbeeld aan een tuigje. Als uw kitten 6 maanden is geweest, kan hij stap voor stap leren zelf naar buiten te gaan. Geef hem iedere avond op hetzelfde tijdstip te eten, dan komt hij terug en kunt u hem eventueel ‘s nachts binnenhouden. Ontwormen, inenten en vlooienmiddelen zijn extra belangrijk bij deze katten. Ook sterilisatie of castratie is goed om te overwegen. Uw kat zal het leuk vinden buiten te zijn en vrijheid te hebben. Lees meer in het artikel ‘Kitten naar buiten; een spannend gebeuren’.

Kitten ontwormen

Wanneer u uw kitten in huis krijgt, is hij als het goed is al ontwormd vanuit het nest. Het is toch nodig hem daarnaast regelmatig te blijven ontwormen. Uw kitten kan last krijgen van wormen en daar erg ziek van worden. Zelf kitten dierenartsziet u het niet wanneer uw jonge katje hier last van heeft. Maar het is erg vervelend en besmettelijk. Zorg dus dat u zich aan het ontwormingsschema houdt. De dierenarts heeft goede middelen te koop en kan u adviseren over het ontwormen. Lees meer in het artikel ‘Kitten ontwormen: hoe, wanneer en waarom?’ 

Inenting kitten

Niet alleen ontwormen is belangrijk, vergeet vooral niet de inentingen van uw kitten. Er zijn twee ziekten, die erg gevaarlijk kunnen zijn: kattenziekte en niesziekte. Tegen beide kunt u uw kitten laten inenten. Er zijn een aantal herhalingen nodig, let dus op het vaccinatieschema. De dierenarts kan uw kitten tijdens de inentingen ook eventjes checken. Lees meer over ‘Inenting kitten’.

Kittens verzorging

Kittens hebben dus opvoeding en zindelijkheidstraining nodig, inentingen en ontwormingsmiddelen…. wat houdt de verzorging verder in? Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van de kittens, maar globaal komt dit verder bij de verzorging kijken:kittens verzorging

  • aandacht en liefde
  • goede voeding
  • monitoren van de groei
  • monitoren van de ontwikkeling
  • fijne slaapplek en eventueel speelgoed
  • tijd nemen voor socialisatie en opvoeding

 

 

Kittens en de dierenarts

Heeft u vragen over de gezondheid, ontwikkeling of groei van uw kittens? Twijfel dan niet en raadpleeg een dierenarts bij u in de buurt.

 

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Kitten
kitten gras
Kittens
Kittens in mand

Praktische tips

Klachten bij uw dier