U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Angst bij honden

Angst bij honden

Angst bij honden: wat is het?

Angst komt geregeld voor bij honden. Uw hond kan van pups af aan al angstig zijn. Hij kan bang zijn voor nieuwe situaties, geluiden of voor mensen en andere dieren. Als uw hond van kleins af aan angstig is, kan dit aan de socialisatie van uw hond liggen. Als uw puppy tijdens de socialisatiefase (tussen 4 en 12 weken oud) niet genoeg blootgesteld wordt aan nieuwe situaties kan hij hier angstig voor worden. Het is belangrijk dat u een pup vaak meeneemt buitenshuis om hem te laten wennen aan andere mensen, dieren en omgevingen.angst bij honden, hond angstig

Uw hond kan ook plotseling angstig worden voor bepaalde voorwerpen of situaties. Dit kan veroorzaakt worden door een onprettige ervaring. Uw hond heeft zich bijvoorbeeld bezeerd aan een voorwerp en is er vervolgens bang voor. Deze vormen van angst kunnen door training verminderen. Angst kan echter ook een medische oorzaak hebben. Zo kan uw hond ergens pijn hebben en daardoor bang zijn voor aanrakingen of bewegingen. Ook kan een verandering in de hersenen een oorzaak van angst zijn. Een hersentumor of ouderdom kunnen deze angst veroorzaken. In enkele gevallen is er sprake van hondsdolheid. U kunt een plotseling angstige hond dan ook het beste laten onderzoeken door een dierenarts.

Symptomen van angst bij honden

Een angstige hond kan op veel verschillende manieren reageren. Uw hond kan de situatie vermijden en proberen weg te lopen. Hij kan zijn houding veranderen en trillen of zijn staart tussen zijn poten houden. Ook kan uw hond agressief worden. Deze gedragsverandering kan gevaarlijk zijn. Een angstige hond kan zich in het nauw gedreven voelen en uithalen. Het is belangrijk dat u de oorzaak van de angst weg haalt. U kunt uw hond uit de situatie halen. Daarna is het van belang dat de oorzaak van de angst achterhaald wordt. Zo kan een eventuele training of behandeling gestart worden.

Angst bij honden: wat kunt u zelf doen?

Is uw hond van pups af aan angstig? U kan uw hond naast training ook kalmeren door de kalmeringshalsband van Adaptil te gebruiken of door hem tabletten van Grau te geven. Beide producten zijn ontwikkeld voor honden met stress en angst. Ze bevatten kalmerende stoffen en halen de angst zo weg. Wel is het belangrijk dat eventuele medische oorzaken van de angst uitgesloten worden door een dierenarts.

Is uw hond angstig? Zoek direct een dierenarts

Is uw hond plotseling angstig in nieuwe situaties of voor mensen en dieren? Wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan eventuele medische oorzaken van de angst uitsluiten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts