U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Artrose bij honden

Artrose bij honden

Artrose bij honden; wat is het?

Als uw hond moeite heeft met traplopen en kreupel loopt na een periode van rust, kan het zijn dat uw hond artrose heeft. Artrose is slijtage aan de gewrichten. Het veroorzaakt pijn en bewegingsproblemen. Artrose komt meestal voor bij oudere honden, maar in sommige gevallen kan een jongere hond ook artrose krijgen. Bij artrose zorgt slijtage van het kraakbeen tussen twee botten (het gewricht) voor een ontstekingsreactie. Het kraakbeen wordt ruw of verdwijnt soms helemaal. De ontstekingsreactie veroorzaakt doorgaans pijn of moeite bij het bewegen van de hond. Artrose kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. De hond is oud en de artrose komt door het natuurlijke verouderingsproces. Overgewicht bij honden zorgt voor een snellere slijtage van de gewrichten en kan artrose veroorzaken. Ook kunnen aangeboren afwijkingen aan de gewrichten zoals heupdysplasie een oorzaak van artrose zijn. Artrose is helaas niet te genezen.artrose bij honden

Artrose bij honden; symptomen

Mank lopen kan een symptoom van artrose bij uw hond zijn. Het mank lopen kan bij één of meerdere poten voorkomen. Daarnaast kan uw hond moeite hebben met opstaan als hij een poos gelegen heeft. Na een beetje beweging zal dit weer soepeler gaan. Wanneer de hond echter teveel beweegt, kunnen de bewegingen gepaard gaan met pijn waardoor het bewegen moeilijker wordt. Uw hond kan de pijn aangeven door te gaan janken wanneer hij op een pijnlijke poot gaat staan. In de gewrichten die aangetast zijn door artrose kan een zwelling optreden. Dit komt door vochtophoping. Wanneer artrose niet behandeld wordt kan het gewricht vergroeien.

Artrose bij honden; wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk wilt u dat uw hond zo snel mogelijk pijnvrij kan bewegen. Probeer eens het hondenvoer van Hill`s Prescription Diet J/D. Dit hondenvoer is speciaal aangepast aan de behoeften van een hond met gewrichtsproblemen. Het zorgt voor soepele gewrichten en het ondersteunt het natuurlijke herstel van de gewrichten. Daarnaast kunt u de gewrichtskracht korrels van Luposan proberen. Deze korrels verminderen de slijtage aan de gewrichten en gaan artrose tegen. Wanneer uw hond vaak moeite heeft bij het in- en uitstappen van een auto kunt u het hem gemakkelijker maken door de loopplank van Trixie te gebruiken. Aangezien artrose bij uw hond niet verdwijnt en snel kan verergeren, is het raadzaam een afspraak te maken bij een dierenarts.

Heeft uw hond last van artrose? Zoek direct een dierenarts

Vermoedt u dat uw hond artrose heeft? Wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt?  De dierenarts kan door middel van röntgenfoto’s vaststellen of uw hond artrose heeft. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts