U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Atopie hond

Atopie hond

Atopie hond: wat is het?

Een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij honden zijn allergieën. De oorzaak van allergie is of een eiwit in het voedsel (voedselallergie) of stoffen in de omgeving van uw hond. Dit laatste noemen we atopie bij de hond. U kunt dit vergelijken met hooikoorts bij een mens. Honden zijn vaak allergisch voor bomen en grassen, huidschilfers van mens en kat en huisstofmijt. Atopie bij honden komt vaak voor. Bij bepaalde rassen, zoals de West Highland white terriër en de Jack russel is het probleem erfelijk. Honden kunnen de allergie ook langzaam opbouwen tijdens het leven. Honden kunnen tot 6 jarige leeftijd een allergie opbouwen. Zonder behandeling kan uw hond het hele leven last houden van atopie.

Atopie hond: symptomen

De symptomen van atopie zijn jeuk en huidklachten. Uw hond kan op verschillende manieren reageren op deze klachten. De hond kan gaan krabben, likken of bijten. Soms zelfs tot bloedens toe. Jeuk kan dus een symptoom van een allergie zijn. Meestal wijst het echter op de aanwezigheid van teken, vlooien of mijten. U kunt zelf vaak nagaan of de jeuk door een atopie of door ongedierte veroorzaakt wordt. Jeuk veroorzaakt door een allergie komt meestal voor op de buik, oorschelpen, kop en poten. De jeuk die vlooien, teken of mijten veroorzaken, ziet u vaak op de rug en bij de staart van de hond. 

Atopie hond: wat kunt u zelf doen?

U wilt natuurlijk dat uw hond zich beter voelt. Wat kunt u het beste doen als uw hond atopie heeft? Probeer eens een hondenkussen van Quantem med of een Vetbed Premium hondendeken. Het hondenkussen van Quantem med is een speciaal kussen ontwikkeld voor honden met atopie. Dit kussen beschermt uw hond tegen huismijt en bacteriën. De hondendeken van Vetbed Premium is een knuffeldeken en behagelijke slaapplek in één. Deze deken is antiallergeen en wasbaar op 90 graden. Naast deze maatregelen is het bij een allergie belangrijk dat een dierenarts uw hond behandelt. De hond krijgt dan medicijnen die de klachten verlichten.

Uw hond atopie? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw hond atopie heeft? En wilt u graag een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt? Meestal neemt de dierenarts eerst een allergietest af en behandelt uw hond vervolgens met medicijnen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts