U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Babesiose (piroplasmos) bij honden

Babesiose (piroplasmos) bij honden

Wat is Babesiose?

 

Babesiose is een ziekte die overgedragen wordt door teken. Als uw hond een teek heeft en u deze niet op tijd verwijdert kan uw hond hier ziekten door oplopen. Zo kan uw hond de ziekte van Lyme krijgen, Ehrlichiose of Babesiose. Besmetting van Babesiose wordt veroorzaakt door kleine parasieten die bloedarmoede veroorzaken bij uw hond. De parasieten komen door middel van het speeksel van de teek in het bloed van uw hond terecht. Babesiose kan alleen overgedragen worden door de Dermacentor teek. Deze teken komen zelden voor in Nederland, maar heel vaak in Zuid Europa. Als uw hond een teek heeft en u deze niet binnen 20 uur verwijdert, kan deze Babesiose veroorzaken. Als uw hond eenmaal geïnfecteerd is, treden de symptomen weken tot maanden later pas op. Het is dan ook belangrijk dat u uw hond dagelijks op de aanwezigheid van teken controleert. Zo kunt u er op tijd bij zijn. Babesiose kan ernstige en levensbedreigende verschijnselen geven, maar als de diagnose op tijd gesteld wordt, is het  goed te behandelen. In het begin stadium kan uw hond behandeld worden met een injectie die de parasieten doodt. Als de Babesiose vergevorderd is, kan een bloedtransfusie nodig zijn. U kunt zelf niet besmet raken met Babesiose.Babesiose bij honden

Symptomen Babesiose bij de hond

Het is belangrijk dat u Babesiose op tijd ontdekt. Zo kunt u letten op de kleur van de urine van uw hond. Een hond met Babesiose heeft vaak rode urine. Dit komt doordat de parasieten de bloedcellen kapot maken. De nieren scheiden dit vervolgens af in de urine. Ook is uw hond waarschijnlijk lusteloos en moe. Daarnaast kan hij slecht eten, braken en koorts krijgen. Ook kan een snelle ademhaling of verhoogde hartslag optreden. 

Wat kunt u zelf doen tegen Babesiose bij uw hond?

Het op tijd verwijderen van teken bij uw hond is van groot belang. U kunt hiervoor de tekenhaak van O`Tom gebruiken. Zo verwijdert u gemakkelijk zelf de teken. Daarnaast kunt u uw hond beschermen tegen tekenbeten door uw hond te behandelen met Adventix pipetten. Deze zorgen ervoor dat uw hond minder gebeten wordt door teken en dat hij beter beschermd is tegen ziekten.

Heeft uw hond Babesiose? Zoek direct een dierenarts

Is uw hond gebeten door een teek? Heeft u deze niet op tijd kunnen verwijderen? En wilt u nu meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan uw hond onderzoeken en vaststellen of uw hond besmet is met Babesiose. Dit is belangrijk om zo een goede behandeling te kunnen starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts