U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Bloedstollingsziekte bij honden

Bloedstollingsziekte bij honden

Bloedstollingsziekten bij de hond; wat zijn het?

Een bloedstollingsziekte is een bloedziekte die niet erg vaak voorkomt bij honden. Toch kan uw hond er mee te maken krijgen. Wanneer uw hond een wondje heeft dan zorgt de bloedstolling er voor dat uw hond niet te veel bloed verliest. De bloedstolling wordt ook wel hemostase genoemd. De bloedstolling bestaat uit twee fasen. In de eerste fase zorgen de bloedplaatjes ervoor dat het gat (de wond) snel gedicht wordt. Het bloed klontert samen en vormt zo een tijdelijke oplossing. Het gat is nu nog niet erg goed gedicht. De tweede fase van de stolling zorgt voor de stevigheid. Nu wordt Fibrine, een eiwit, gevormd. Deze komt tot stand door een reactie van stollingsfactoren. Er zijn twaalf stollingsfactoren in het bloed aanwezig. De Fibrine vormt lange draden die een soort web maken. Hierin vangen ze bloedplaatjes en rode bloedcellen. Zo komt de uiteindelijke stolling tot stand.  Uw hond kan een stoornis in één van de twee fases hebben. In de eerste fase van de bloedstolling kan Trombopenie ontstaan. Uw hond heeft dan te weinig rode bloedplaatjes. Ook kan uw hond de erfelijke von Willebrand ziekte hebben. De tweede fase kan verstoort worden door een afwijking in één van de twaalf stollingsfactoren. Deze kunnen ontbreken of te weinig aanwezig zijn. Sommige ziekten zijn erfelijk zoals Hemofilie A en Hemofilie B. Daarnaast kan een rattengif vergiftiging een storing in de tweede fase veroorzaken. Bloedstollingsziekten bij uw hond kunnen ook ontstaan door lever en nierproblemen. De dierenarts kan u hier meer over vertellen. bloedstollingsziekte hond

Symptomen van een bloedstollingsziekte bij de hond

De symptomen van een bloedstollingsziekte hangen af het soort ziekte. Als de afwijking in de eerste fase van de bloedstolling zit dan ontstaan bloedingen op de huid, bloedingen op de slijmvliezen en bloedneuzen. Ook ziet u rode urine en soms bloederige of zwarte ontlasting. Een afwijking in de tweede fase van de bloedstolling zorgt voor bloedingen in lichaamsholten van uw hond. Zo kunt u merken dat uw hond gaat hoesten of kreupel gaat lopen. Het hoesten kan komen door een bloeding in de borstholte, het kreupel lopen door een bloeding in de gewrichten.

Wat kunt u zelf doen tegen bloedstollingsziekten bij de hond?

Als uw hond een bloedstollingsziekte heeft dan wilt u hem natuurlijk helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Zelf kunt u weinig doen. De dierenarts kan uw hond misschien medicijnen geven. Soms kan de ziekte dan onder controle gehouden worden. belangrijk is dat u de gezondheid van uw hond goed in de gaten houdt. Bij twijfel kunt u het beste direct contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt.

Heeft uw hond een bloedstollingsziekte? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw hond een bloedstollingsziekte heeft? Herkent u één van de symptomen? Twijfel dan niet maar maak meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de bloedziekte vaststellen en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering