U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Bloedziekten bij honden

Bloedziekten bij honden

Wat zijn  bloedziekten?

Hond met bloedziekte zoals Babesiose of stollingsziekteBloedziekten zijn alle ziekten die er voor zorgen dat het bloed zijn functie niet goed kan uitvoeren. Uw hond kan verschillende soorten bloedziekten krijgen. Zo kan uw hond stollingsziekten, bloedkanker of bloedparasieten krijgen. Maar ook een vergiftiging kan een bloedziekte veroorzaken. De meeste bloedziekten zorgen er allemaal voor dat uw hond bloedarmoede krijgt. Bloedarmoede is vaak het eerste symptoom dat je opmerkt bij een hond met een bloedziekte. Bloedziekten komen vaak in combinatie met een andere ziekte of aandoening voor. Zo komt Immuungemedieerde Hemolytische Anemie (IMHA) voor als auto-immuun ziekte maar ook als  gevolg van een tekenbeet, lymfeklierkanker of een tumor. Bloedingen in het lichaam van uw hond worden vaak veroorzaakt door een trauma zoals een aanrijding.  

Symptomen van bloedziekten bij de hond

De symptomen zijn afhankelijk van het soort bloedziekte dat uw hond heeft. Wanneer uw hond sloom is, weinig eetlust- en bleke slijmvliezen heeft dan kan hij IMHA hebben. Ook kan hij bloedarmoede door een vergiftiging of babesiose hebben. Babesiose wordt veroorzaakt door een teek, bloedarmoede is een symptoom van de ziekte. Bij een vergiftiging zie je vaak bloedingen in de neus en blaas. Dit kun je ook herkennen aan rode urine of donkere ontlasting. Als u denkt dat uw hond last heeft van een bloedziekte kunt het beste contact opnemen met een dierenarts. Een bloedziekte dient altijd behandeld te worden. 

Wat kunt u zelf doen tegen bloedziekten bij uw hond?

Let altijd goed op de gezondheid van uw hond. Zo kunt u een hoop narigheid voorkomen. Een oplettende baas ziet ziekteverschijnselen snel en kan daardoor eerder contact opnemen met een dierenarts. De dierenarts kan een bloedziekte soms behandelen. Daarnaast kan de oorzaak van de bloedziekte onderzocht worden, deze kan eventueel ook behandeld worden. Bloedziekten worden nogal eens veroorzaakt door een tekenbeet of een vergifitiging met rattengif. Uw hond in de gaten ouden kan  de bloedziekte dus voorkomen. Teken kunt u snel verwijderen. Krijgt uw hond rattengif binnen? Neem dan direct contact op met een dierenarts. Een snelle behandeling ken het leven van uw hond redden. 

Heeft uw hond een bloedziekte? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u symptomen van een bloedziekte te herkennen bij uw hond? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de bloedziekte vaststellen en een eventuele oorzaak opsporen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten