U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Conjunctivitis hond

Conjunctivitis hond

Conjunctivitis hond; wat is het?

Alle honden kunnen Conjunctivitis krijgen. Dit is een ontsteking aan het bindvlies van het oog. Het wordt ook wel bindvliesontsteking genoemd. Het bindvlies zit aan de binnenkant van de oogleden van uw hond. Het bindvlies van uw hond is een soort afweer voor binnendringende ziektekiemen. Zo beschermt het uw hond tegen bacteriën en infecties. Heeft uw hond wondjes of een verminderde weerstand? Dan kunnen de ziektekiemen die op het oog van uw hond terecht komen problemen veroorzaken. Zo ontstaat er een ontsteking bij uw hond. Uw hond kan ook Conjunctivitis aan één oog hebben, meestal is de oorzaak dan tocht op het oog of een takje of ander voorwerp dat het oog geraakt heeft. Als uw hond een lichte irritatie aan zijn oog heeft, is er sprake van een lichte Conjunctivitis. Soms kan het schoonmaken van het oog dan al voldoende zijn. U kunt het oog van uw hond schoonmaken met lauw uitgekookt water. Als uw hond langdurige problemen heeft of hij knijpt zijn oog helemaal dicht, dan is controle bij een dierenarts nodig. Een dierenarts kan uw hond druppels of zalf voorschrijven. Ook kan een antibiotica kuur nodig zijn. Zijn de oogleden van uw hond gezwollen? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met een dierenkliniek om zo schade aan het oog van uw hond te voorkomen.

Conjunctivitis hond; symptomen

Heeft uw hond een conjunctivitis aan zijn oog, dan ziet u meestal rode geïrriteerde oogleden. Ook kunnen de oogleden opgezwollen zijn. Uw hond kan pijn aan zijn oog hebben, dan gaat hij met zijn poot in zijn oog wrijven of met zijn kop over de vloer of een voorwerp wrijven. Daarnaast kunnen de ogen van uw hond erg tranen en kunt u korsten of pus in de ooghoeken zien. 

Conjunctivitis hond; wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om de ogen van uw hond goed schoon te houden bij conjunctivitis. Er zijn ook druppels verkrijgbaar om de ogen te beschermen tegen invloeden en irritatie van buiten. Als u samen met uw hond veel wandelt in de sneeuw of ritjes maakt in een cabrio, kunt u een hondenbril gebruiken. Deze beschermt de ogen van uw hond tegen wind en schadelijke uv-stralen.

Heeft uw hond Conjunctivitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw hond langdurige klachten of gezwollen oogleden? En wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan de ogen van uw hond beoordelen en u advies geven over een eventuele behandeling. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts