U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Dementie bij honden

Dementie bij honden

Dementie bij honden; wat is het?

Net als bij mensen is dementie bij honden een natuurlijk verschijnsel. Ook een hond wordt een dagje ouder en dat komt met gebreken. Hoewel het niet zo bekend is kan de hond last hebben van verschijnselen die lijken op dementie bij mensen. Het gaat hier vooral om gedragsveranderingen, zoals ineens snel van slag zijn of onzindelijkheid. Uw hond met dementie heeft veel behoefte aan veiligheid, structuur, liefde en toch ook uitdaging.

Dementie bij honden

Dementie bij honden; symptomen

Het is erg lastig om dementie bij honden te herkennen. U kent als baasje uw hond het beste. Vertoont uw hond de laatste tijd ander gedrag en wordt dit steeds erger? Kenmerkend aan dementie is dat de symptomen langzamerhand verergeren. Het meest kenmerkende is misschien wel dat uw hond zich sociaal gezien anders gedraagt, zowel naar soortgenoten als naar mensen. Sommige honden begroeten (en herkennen) hun baasje niet meer. Ze worden lusteloos en eten slecht. Of ze worden erg hyperactief en happen naar insecten in de lucht die er niet zijn.

 

Dementie bij honden; wat kunt u zelf doen?

Het is altijd goed uw hond goed in de gaten te houden. Is uw hond een dagje ouder en veranderd zijn gedrag ineens sterk? Misschien heeft hij last van dementie-achtige symptomen. Extra veel structuur en weinig veranderingen zijn dan het beste voor zijn geest. Geef de hond ook veel liefde en blijf hem uitdagen met prikkelende spelletjes, waarbij hij moet zoeken en nadenken. Probeer ‘raar’ gedrag, zoals het happen naar insecten, te negeren. Voor problemen rondom zindelijkheid en eventueel agressief of gedesoriënteerd gedrag: neem de hond mee naar de dierenarts.

Dementie bij honden; zoek direct een dierenarts

Vertoont uw hond ernstige symptomen van dementie? Is hij gedesoriënteerd, eet hij erg slecht of vertoont hij agressief gedrag? Uw hond kan pijn of ongemak hebben, het is slim hem mee naar de dierenarts te nemen. Ook bij problemen met zindelijkheid kan de dierenarts u goed helpen.