U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Dikke hond

Dikke hond

Dikke hond; wat betekent dat?

Een te dikke hond; het is een steeds groter probleem. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijna de helft van de huisdieren in Nederland te zwaar is. U kunt aan de hand van een aantal punten bepalen of uw hond een gezond gewicht heeft. Zo moet u de ribben van uw huisdier kunnen voelen en moet de taille zichtbaar zijn. Een dikke hond heeft veel verschillende problemen en die kunnen ernstige gevolgen hebben. Zo loopt een hond met overgewicht een groter risico op hartaandoeningen, gewrichtsklachten en bijvoorbeeld suikerziekte. Honden worden dik doordat ze meer energie binnenkrijgen dan dat ze verbruiken: uw hond eet te veel en beweegt te weinig. Maar er zijn ook andere factoren die uw hond gevoelig maken voor overgewicht. De leeftijd van uw huisdier is daar één van. Omdat oudere honden minder bewegen, hebben zij ook minder energie nodig. Het is dan ook belangrijk om het voer van uw hond aan te passen aan zijn leeftijd. Daarnaast kan ook de castratie of sterilisatie van uw hond invloed hebben op zijn gewicht. Dieren verbruiken na deze ingreep namelijk ook minder energie.Dikke hond

Dikke hond; symptomen

Wat de één te zwaar gewicht vindt voor een hond, vindt de ander weer normaal. Toch kunt u aan de hand van een aantal punten bepalen of uw hond te dik is. Zo moet u de ribben van uw huisdier kunnen voelen en moet de taille zichtbaar zijn.  Als uw hond snel moe is en duidelijk moeite heeft met lopen door zijn gewicht, weet u in ieder geval voldoende. Ook kortademigheid en weinig zin om te spelen zijn in dit geval duidelijke symptomen. 

Dikke hond; wat kunt u zelf doen?

Ten eerste is het belangrijk dat uw hond niet te veel eet. Datzelfde geldt voor te weinig voer: hierdoor vertraagt de stofwisseling van uw hond. Laat u altijd adviseren over de hoeveelheden die u uw huisdier het beste kunt geven. Is uw hond ouder of gecastreerd, pas dan ook zijn voeding aan. Deze honden hebben minder energie nodig dan bijvoorbeeld puppy’s. Als uw hond overgewicht heeft, kunt u ervoor kiezen om hem speciaal dieetvoer te geven van Virbac, Purina of bijvoorbeeld Nutro Choice. Deze voeding zorgt ervoor dat de vetmassa van uw hond afneemt, maar de spiermassa behouden blijft. Met dit speciale dieetvoer kan uw hond het gewicht verliezen dat nodig is. Daarnaast is beweging heel belangrijk. Maak regelmatig wandelingen met uw hond en speel met hem. Kijk ook uit met de tussendoortjes die u hem geeft!

Dikke hond? Vind direct een dierenarts

Beweegt uw hond voldoende, let u op zijn voeding, maar komt hij toch veel aan? Overgewicht kan ook een medische oorzaak hebben. Neem contact op met een dierenarts voor meer informatie en onderzoek. Als u zeker wilt weten of uw hond overgewicht heeft, kunt u ook een afspraak maken. Uw dierenarts kan u ook ondersteunen bij het dieet van uw hond. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts