U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Dove hond

Dove hond

Dove hond; wat houdt het in?

Doofheid bij de hondEen dove hond betekent dat de hond niet meer kan horen. Uw hond kan vanaf de geboorte doof zijn, dit is dan een aangeboren afwijking. Deze dove hond heeft een afwijking in de hersenen, het binnenoor of de zenuwen. Naast een aangeboren afwijking kan doofheid ook veroorzaakt worden door externe factoren. Een infectie of veel oorsmeer kunnen bijvoorbeeld tijdelijk een dove hond veroorzaken. Door de infectie of het oorsmeer weg te halen kan de doofheid verdwijnen.

Een dove hond kan ook het gevolg zijn van opgelopen letsel aan zijn hersenen of oren. Dit kan door geweld van buitenaf op zijn schedel, maar ook door een tumor in de hersenen komen. Een dove hond kan nog steeds een leuke en lieve hond zijn. U moet uw hond wel extra aandacht geven en anders opvoeden. Zo kan uw hond niet reageren op gesproken commando’s, maar hij kan wel handgebaren leren. Uw dove hond kan zeer snel leren op uw handen te letten: honden communiceren onderling immers ook met lichaamstaal.  

Dove hond; symptomen

U kunt een dove hond gemakkelijk herkennen. Hij reageert niet als u hem roept, want hij hoort u immer niet. Een dove hond reageert wel als u hem aankijkt, hij let namelijk op uw lichaamstaal. Als uw hond doof is, slaapt hij waarschijnlijk meer dan normaal. Als uw huisdier plotseling doof wordt, is dit raar voor hem en krabt hij veel aan zijn oor en schudt hij met zijn kop. Als hij nog niet helemaal doof is maar slechthorend begint te worden, dan kan hij soms wel reageren als u hem roept maar bijvoorbeeld de andere kant op kijken. Ook kan uw dove hond schrikachtig reageren als u hem aanraakt omdat hij u niet aan heeft horen komen.

Dove hond; wat kunt u zelf doen?

Is uw hond plotseling doof? Dit kan het gevolg zijn van veel oorsmeer in het oor van uw hond. Dit kunt u met druppels oplossen. Wel is het belangrijk dat u de ooraak van de plotselinge dove hond achterhaalt. Dit kan doormiddel van een onderzoek bij de dierenarts.

Heeft u plotseling een dove hond? Zoek direct een dierenarts

Luistert uw hond niet meer? Is hij schrikkerig? Uw hond kan doof zijn. Een dierenarts kan uw hond onderzoeken en vaststellen of uw hond doof is. Misschien heeft uw hond een behandeling nodig. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts