U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Ehrlichia hond

Ehrlichia hond

Ehrlichia hond; wat is het?

Hond met Ehrlichiose (tekenziekte)Ehrlichia bij de hond is een ziekte die veroorzaakt wordt door teken. Teken zijn kleine spinachtige parasieten.Teken kunnen ook andere ziekten veroorzaken zoals Babesiose en de ziekte van Lyme. Ehrlichia noemt men ook wel Ehrlichiose. Het wordt overgedragen door de Rhipicephalus sanguineus teek of de Ixodes teek. Deze teken komen vooral voor in Zuid-Europa, zelden in Nederland. Is uw hond besmet met Ehrlichia? Dan ontstaan de klachten vaak pas na 5 tot 20 dagen na de besmetting. De besmetting met Ehrlichia bij de hond wordt vaak gezien in combinatie met Babesiose en/of Leishmaniose. Als uw hond Ehrlichia heeft is het van belang dat hij op tijd behandeld wordt. Hij kan een antibioticakuur krijgen. Zonder behandeling kan Ehrlichia hond de dood tot gevolg hebben.

Ehrlichia hond; symptomen

Uw hond kan bij Ehrlichia last krijgen van koorts, rillingen, bloedarmoede en verminderde eetlust. Ook kan hij neerslachtig zijn. Naast deze symptomen, die erg lijken op de symptomen van Babesiose, zien we gezwollen lymfeklieren, pijnlijke gewrichten en spieren. Na verloop van tijd kan het zijn dat uw hond moeite krijgt met lopen of problemen met zijn hart en ademhaling. 

Ehrlichia hond; wat kunt u zelf doen?

U kunt een besmetting met Ehrlicha bij uw hond beter voorkomen dan genezen. Zo kunt u gebruik maken van verschillende pipetten die uw hond beschermen tegen tekenbeten. Als uw hond eenmaal besmet is met Ehrlichia is het verstandig direct naar de dierenarts te gaan.

Heeft uw hond Ehrlichia? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond besmet is met Ehrlichia? Neemt u dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan onderzoeken of uw hond besmet is en bepalen wat de beste behandeling is. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts