U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Epilepsie hond

Epilepsie hond

Epilepsie hond; wat is het?

Epilepsie bij de hond wordt ook wel de vallende ziekte genoemd. Het is een aandoening aan de hersenen van de hond. De hersenen ontvangen veel signalen vanuit het lichaam. Normaal gesproken regelen de hersenen automatisch dat de signalen op de goede manier verwerkt worden. Wanneer een hond epilepsie heeft, is dit niet het geval. De signalen worden niet goed verwerkt waardoor deze zich ophopen. Tijdens een aanval komen ze tot uitbarsting. Uw hond heeft dan een epileptische aanval of toeval.Epilepsie hond

Primaire en secundaire epilepsie hond

Epilepsie is onder te verdelen in twee soorten: primaire epilepsie en secundaire epilepsie. Primaire epilepsie heeft geen aanwijsbare oorzaak en is erfelijk. Primaire epilepsie wordt meestal pas gediagnostiseerd door uw dierenarts als alle andere oorzaken (van toevallen) uitgesloten zijn. Primaire epilepsie komt meestal voor bij honden die tussen de 6 maanden en 5 jaar oud zijn. De toevallen of aanvallen die veroorzaakt worden door secundaire epilepsie hebben bijna altijd een duidelijke oorzaak. 

Oorzaken epilepsie hond

Oorzaken van secundaire epilepsie zijn nierproblemen, laag glucosegehalte, vergiftiging, hersentumoren en hepato-encefalopathie. Voor het vaststellen van de oorzaak is aanvullend onderzoek (bijv. bloedonderzoek) nodig. Een dierenarts kan meestal alleen door middel van een CT-scan aantonen of er sprake is van een hersentumor. Aan een hersentumor is helaas meestal niets meer te doen. Hepato-encefalopathie is een aandoening aan de lever, waarbij het ammoniakgehalte in het bloed stijgt wat neurologische klachten tot gevolg heeft. Hepato-encefalopathie komt meestal voor bij honden jonger dan 1 jaar of bij honden ouder dan 6 jaar. Bij jonge honden wordt het meestal veroorzaakt door een levershunt, dit is een extra bloedvat in de lever die kortsluiting veroorzaakt. Hierdoor kan de lever gifstoffen niet uit het bloed zuiveren. Dit zorgt vervolgens voor een te hoge concentratie aan ammoniak in het bloed. Bij oudere honden wordt de Hepato-encefalopathie meestal veroorzaakt door acute hepatitis. Epilepsie bij de hond kan naast de bovenstaande oorzaken nog vele andere oorzaken hebben. De dierenarts onderzoekt dit bij uw hond.

Epilepsie hond; symptomen

Epilepsie wordt gekenmerkt door aanvallen of toevallen. Er zijn drie soorten aanvallen bij honden. Partiële aanvallen, gegeneraliseerde aanvallen en atypische aanvallen. Partiële aanvallen zijn aanvallen waarbij een gedeelte van het lichaam betrokken is. De symptomen hiervan zijn stuiptrekkingen, zenuwtrekjes in het gezicht of trekken met een oor. De symptomen van een gegeneraliseerde aanval zijn in te delen in twee fasen. De tonic fase waarbij uw hond omvalt en het bewustzijn verliest, de spieren verstijven of verkrampen en soms kan uw hond stoppen met ademhalen. Deze fase duurt meestal tussen de 10 en 30 seconden. Daarna begint de clonicfase. Tijdens deze fase gaan alle spieren bewegen. De poten en het lichaam van uw hond kan heftig gaan schokken. Tijdens beide fasen kan uw hond de controle over zijn blaas verliezen, waardoor hij urine en ontlasting laat lopen. Ook kan uw hond gaan schuimbekken tijdens een epileptische aanval.   

Epilepsie hond; wat kunt u zelf doen?

Heeft uw hond epilepsie en krijgt uw hond een toeval, blijf dan zelf zo rustig mogelijk, doe het licht uit en maak weinig geluiden.  Probeer uw hond niet te troosten door hem vast te pakken. Als uw hond epilepsie heeft, is het erg belangrijk dat hij behandeld wordt door een dierenarts.

Heeft uw hond epilepsie? Vind direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond epilepsie heeft? En wilt u een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u vertellen wat de juiste behandeling is voor uw hond. Vind direct een dierenarts in uw regio. Voedingsadvies geven bij epilepsie kan alleen na bloedonderzoek nuttig zijn.

Zoek een dierenarts