U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Gebitsproblemen hond

Gerelateerde informatie

Gebitsproblemen hond

Gebitsproblemen hond; wat zijn het?

Hond met gebitsproblemenPoetst u wel eens het gebit van uw hond? Schone tanden zijn belangrijk om gebitsproblemen bij de hond te voorkomen. Wanneer een hond geen schoon gebit heeft, gaat zich tandplak vormen op de tanden. Tandplak is een laagje dat bestaat uit slijm, etensresten en bacteriën. De tandplak is een zacht laagje en kan in het begin nog gemakkelijk verwijderd worden. Wanneer u niets doet aan de tandplak bij uw hond wordt dit laagje hard. Hard geworden tandplak heet tandsteen. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een dierenarts. Tandplak en tandsteen zijn belangrijke oorzaken voor een ontsteking in de mond van uw hond. Daarnaast kunnen de tanden van uw hond los gaan zitten en uitvallen. Door de ontsteking in de mond word de doorbloeding verhoogt. De afvalstoffen en bacteriën uit de mond hebben zo een ingang in het verdere lichaam van uw hond. Alle honden kunnen last krijgen van gebitsproblemen. Het komt dan ook erg vaak voor. Een goede gebitsverzorging is van groot belang voor het welzijn van uw hond.

Gebitsproblemen hond; symptomen

Wanneer uw hond een stinkende adem heeft, is dat vaak een teken van gebitsproblemen. Naast een stinkende adem kan uw hond pijn bij het kauwen en hierdoor een verminderde eetlust hebben. Tandplak en tandsteen kunt u zien in de mond van uw hond. Vaak vormt zich een randje op de plek waar het tandvlees overgaat in de tand of de kies. De tanden en kiezen van uw hond kunnen los gaan zitten en uw hond kan een pijnlijke mond hebben. Wanneer uw hond een ontsteking heeft in zijn mond kunt u dit herkennen rood en opgezwollen tandvlees. Meestal zijn alle andere symptomen dan ook al aanwezig. 

Gebitsproblemen hond; wat kunt u zelf doen?

Gebitsproblemen bij de hond zijn gemakkelijker te voorkomen dan te genezen. Het voorkomen van tandplak doet u door goede hondenbrokken te geven en kauwspeelgoed voor de hond. Ook kunt u al van pups af aan te beginnen met tandenpoetsen. Eenmaal per dag tandenpoetsen bij uw pup en hond is voldoende.

Heeft uw hond gebitsproblemen? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw hond toch last gebitsproblemen als tandsteen of een ontsteking? En wilt u liever een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan de tandsteen verwijderen en de ontsteking behandelen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts