U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Gedragsproblemen hond

Gedragsproblemen hond

Gedragsproblemen hond; wat zijn het?

Gedragsproblemen bij de hondIs het gedrag van uw hond niet zoals u zou willen? Een gedragsprobleem is voor iedereen anders. Wat het ene hondenbaasje acceptabel vindt, is voor het andere hondenbaasje een groot probleem. Gedragsproblemen bij de hond zijn dan ook niet in een hokje te plaatsen. Wat wij als gedragsproblemen ervaren komt meestal voort uit angst, stress, lichamelijke ongemakken zoals pijn of uit het negeren van signalen die een hond afgeeft. Het is belangrijk om niet het gedrag zelf te corrigeren, maar om de oorzaak van het probleemgedrag te achterhalen. Sluit ook altijd uit dat uw hond ziek is.

Gedragsproblemen hond; symptomen

Problemen in het gedrag van uw hond kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is angst bij een hond een veel voorkomend probleem. Uw hond kan bang zijn voor vuurwerk of onverwachte situaties. Agressie, grommen, blaffen en vluchtgedrag zijn allemaal gedragingen die voort kunnen komen uit angst bij uw hond. Uw hond zal hier mee stoppen als de oorzaak van zijn gedrag aangepakt word. Angst kan voortkomen uit een slechte socialisatie als pup, genetische aanleg, imitatie (van pup naar moeder) of een traumatische ervaring. Een hond kan ook stress ervaren. Een situatie waarin uw hond geen controle heeft of die hij niet kan beïnvloeden, kan stress veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij uw hond is aangelijnd. 

Gedragsproblemen hond; wat kunt u er aan doen?

Als uw hond gedragsproblemen heeft, is het verstandig om de oorzaak van de gedragingen te achterhalen. Als u merkt dat uw hond stress of angst ervaart, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verminderen. U kunt hiervoor hulp zoeken bij een gedragstherapeut of een hondencursus volgen. Ook zijn er medicijnen beschikbaar om (tijdelijk) angst en stress te verminderen.

Heeft uw hond gedragsproblemen? Zoek direct een dierenarts

Vindt u het gedrag van uw hond problematisch? En wilt u liever een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u advies geven over het gedrag van uw hond en hoe u er mee om kunt gaan. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts