U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Giardia hond

Giardia hond

Giardia hond; wat is het?

Hond met Giardia (parasiet)Giardia bij de hond is een soort parasiet. Deze parasiet komt voor bij alle zoogdieren. Giardia leeft in de dunne darm van uw hond. Hij hecht zich met een soort tentakels aan het slijmvlies vast. Hierdoor beschadigt hij het slijmvlies. Door de beschadiging kan het lichaam van uw hond voedingsstoffen niet optimaal opnemen. Ook kan de vertering van voedsel moeizamer gaan wat diarree tot gevolg kan hebben. Uw hond kan besmet raken met de Giardia parasiet doordat hij besmet water drinkt of ruikt aan de ontlasting van andere besmette dieren. De eitjes van de Giardia parasiet komen zo in het maag-darmkanaal van uw hond terecht. Hier komen de parasieten uit de eitjes en deze hechten zich vast aan het slijmvlies. De volwassen Giardia parasiet legt eitjes, deze worden met de ontlasting van uw hond uitgescheiden.

Giardia hond; symptomen

Als uw hond besmet is met de Giardia parasiet heeft hij meestal geen klachten. Het kan echter wel. Zo kan uw hond diarree krijgen. In sommige gevallen is uw hond misselijk, braakt hij en kan hij koorts krijgen. Dit komt maar zelden voor. Wanneer uw hond geen symptomen heeft betekent dit dus niet dat hij niet besmet is. Het is belangrijk om uw hond te behandelen tegen parasieten als Giardia. 

Giardia hond; wat kunt u zelf doen?

U kunt Giardiabij uw hond beter voorkomen dan genezen. Zo is het belangrijk dat u de omgeving van uw hond schoon houdt. De eitjes van de Giardia parasiet zitten in de ontlasting van uw hond, ruim deze op. Ook als u wandelt met uw hond is dit belangrijk. Giardia is een zoönose. Dit betekent dat u de parasiet van uw hond kan krijgen. Giardia veroozaakt bij mensen diarree en buikpijn.

Heeft uw hond Giardia? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond besmet is met de Giardia parasiet? Het kan noodzakelijk zijn om een afspraak te maken met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan onderzoeken of uw hond daadwerkelijk besmet is en een behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts