U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Haakworm hond

Haakworm hond

Haakworm hond; wat is het?

De haakworm bij de hond wordt ook wel de mijnworm genoemd. Haakwormen komen regelmatig voor bij honden. De haakworm wordt ongeveer 1 centimeter lang. De meeste besmettingen met haakworm komen voor in kennels, bij windhonden en jachthonden. De larven van de haakwormen leven in de aarde. Als de larven in contact komen met uw hond dan kunnen zij de huid binnen dringen. Dit doen ze meestal in de buikwand of de poten van uw hond. Ook kunnen de larven zich vasthaken aan de vacht van uw huisdier. Als uw hond zijn vacht likt, slikt hij de larven in. De larven komen in de maag en darmen van uw hond terecht. Ze zuigen zich vast aan het slijmvlies en zuigen daar bloed. Als de larven uitgroeien tot volwassen wormen leggen ze eitjes in de darmholte van uw hond. De eitjes komen met de ontlasting van uw hond mee naar buiten. Uw pup kan ook besmet raken met haakwormen. Als de moederhond besmet is, geeft zij dit via de moedermelk door aan haar pups.

U kunt een haakwormen besmetting voorkomen door uw hond te behandelen met een wormenkuur. Een wormenkuur beschermt uw hond meestal ook tegen andere soorten wormen zoals, spoelwormen, lintwormen en hartwormen. Ook is het belangrijk om de leefomgeving van uw hond schoon te houden. Ruim ontlasting op en voorkom zo een nieuwe besmetting. Ook voor uzelf is dit belangrijk, u kunt namelijk ook besmet raken met haakwormen.

Haakworm hond

Haakworm hond; symptomen

Doordat de haakwormen bloed zuigen uit het lichaam van uw hond kan uw hond bloedarmoede ontwikkelen. Als uw hond bloedarmoede heeft kunt u ook conditieverlies opmerken. Ook kan een besmetting zorgen voor diarree en gewichtsverlies. Als uw hond diarree heeft, kan dit gepaard gaan met bloedverlies. Een besmetting bij een pup kan zelfs de dood tot gevolg hebben. 

Haakworm hond; wat kunt u zelf doen?

Om besmetting te voorkomen met haakworm kunt u contact opnemen met een dierenarts. Deze kan uw hond een geschikte wormenkuur voorschrijven. Tevens is het van belang dat u de leefomgeving van uw hond schoon houdt. Zo kunt u door het opruimen van ontlasting een haakwormen besmetting tegen gaan. Als u vermoedt dat uw hond al besmet en ziek is, kan de dierenarts u helpen.

Heeft uw hond haakworm? Zoek direct een dierenarts

Denkt u dat uw hond haakworm heeft? Wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Uw dierenarts kan onderzoeken of uw hond haakwormen heeft. Als dit het geval is, kan uw hond behandeld worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts