U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hartproblemen hond

Hartproblemen hond

Hartproblemen hond; wat zijn het?

Hartproblemen bij de hondUw hond heeft hartproblemen als het hart niet meer normaal functioneert. Een hartprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Uw hond kan lekkende hartkleppen hebben, hartspier problemen of ritmestoornissen. Wanneer uw hond een lekkende hartklep heeft, sluit deze niet meer goed. Hierdoor vermindert de pompwerking van het hart. Zuurstofrijk bloed stroomt hierdoor terug naar de longen. Dit betekent dat er minder bloed, en dus zuurstof, naar de weefsels wordt gepompt. Dit komt vooral voor bij oudere honden. De hartkleppen zijn dan vervormd of verschrompeld. Bij problemen van de hartspier heeft het hart minder kracht om samen te trekken. Het hart kan niet meer efficiënt bloed rond pompen. Daarnaast kan het hart boller en slapper worden wanneer het hart van binnen verwijdt. De hartkleppen sluiten dan niet meer voldoende af en er kan lekkage optreden. Wanneer uw hond hartritmestoornissen heeft, kan dit volledig onschuldig zijn. De hartritmestoornissen kunnen echter ook ernstige gevolgen hebben. Atriumfibrillatie is een ernstige vorm van een ritmestoornis. Bij deze stoornis ontbreekt de prikkel naar het hart om regelmatig te kloppen. Hierdoor klopt het hart onregelmatig en volkomen willekeurig. Het bloed wordt hierdoor bij veel hartslagen niet goed doorgepompt.

Hartproblemen hond; symptomen

Een van de eerste symptomen van hartproblemen bij de hond is een verminderd uithoudingsvermogen van uw hond. Hoesten is daarnaast een veel voorkomende klacht bij een hond met een hartaandoening. Het hoesten gebeurt vaak gedurende de nacht. Ook kan uw hond een verminderde eetlust krijgen, heeft hij minder energie en kan hij vermageren. Doordat het hart minder bloed naar de weefsels en organen pompt, zal het hart sneller gaan kloppen. Door vocht vast te houden, wil het lichaam van uw hond er voor zorgen dat de bloeddruk stabiel blijft. Hierdoor kunnen er vochtophopingen voorkomen in de borst en buikholte. Vocht in de borstholte of de longen zorgt ervoor dat uw hond het benauwd krijgt en gaat hoesten. Uiteindelijk zorgt dit voor uitputting van het hart en zal de conditie van uw hond verder achteruit gaan. Als uw hond hartklachten heeft, is daarom van belang dat hij behandeld wordt 

Hartproblemen hond; wat kunt u zelf doen?

Een hond met hartproblemen is geen pretje. U wilt natuurlijk dat uw hond zich zo goed mogelijk voelt. Zorg voor optimale omstandigheden en hoogwaardig hondenvoer. Overleg met uw dierenarts over eventuele voedingssuplementen en de hoeveelheid beweging die goed is voor uw hond.

Heeft uw hond hartproblemen? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond een hartaandoening heeft? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan vaststellen om welke aandoening het gaat en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts