U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hartworm hond

Hartworm hond

Hartworm hond; wat is het?

Hartwormen bij de hondDe gevaarlijkste wormen voor uw hond zijn hartwormen. De hartworm bij de hond komt in Nederland praktisch niet voor. Als u uw hond meeneemt op vakantie richting Zuid-Europa is de kans op besmetting echter groot. De hartworm kan zich alleen verplaatsen door een ‘gastheer’. Voor de hartworm is dit de muskiet (mug). Als een besmette mug uw hond steekt, geeft deze de larve van de hartworm door. De larve van de worm ‘reist’ in een aantal maanden door het lichaam van uw hond. De eindpunten van de larve zijn de long- en hartslagaderen. De larve groeit daarna uit tot een volwassen hartworm. Deze worm is moeilijk te verwijderen en hij veroorzaakt levensgevaarlijke problemen bij uw hond. Een volwassen hartworm kan ongeveer 30 centimeter lang worden. Een besmetting met hartwormen kunt u makkelijker voorkomen dan genezen. Informeer bij uw dierenarts naar de mogelijkheden.

Hartworm hond; symptomen

Een hartworm infectie kunt u soms pas na een aantal maanden opmerken bij uw hond. Dit komt doordat de larve van een hartworm die tijd nodig heeft om uit te groeien tot een volwassen hartworm. De eerste symptomen zijn vermoeidheid en sporadisch hoesten. Na enige tijd wordt dit hoesten chronisch en verergert het tijdens en na inspanning van uw hond. Ook kan uw hond tijdens inspanning kortademig worden. Wanneer de besmetting in een vergevorderd stadium is, hoest uw hond bloed op en kan hij in elkaar zakken tijdens inspanning. Het hart functioneert steeds slechter. Dit zorgt meestal voor het overlijden van de hond. 

Hartworm hond; wat kunt u zelf doen?

Gaat u samen met uw hond op reis? En wilt u een hartworm besmetting voorkomen? Neemt u dan contact op met een dierenarts om een preventieve behandeling te starten.

Heeft uw hond hartwormen? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond besmet is met hartworm? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Deze kan onderzoeken of uw hond hartwormen heeft. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts