U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hepatitis bij honden

Hepatitis bij honden

Wat is hepatitis?

Hepatitis (HCC) bij honden is een besmettelijke leverziekte. Naast de lever kunnen ook de nieren en het lymfesysteem van uw hond aangetast worden.

Hepatitis kan Hepatitis bij hondenvoorkomen in een acute vorm waarbij uw hond direct medische zorg nodig heeft. Naast de acute vorm kan de ziekte zich ook langzaam verspreiden. Er ontstaan dan zogenaamde milde symptomen zoals het verliezen van eetlust of het krijgen van koorts. Dit zijn symptomen die bij veel ziektes en aandoeningen voorkomen en vaak wordt de diagnose Hepatitis dan ook nog niet gesteld. Het is echter wel belangrijk om een hond met Hepatitis te behandelen. De ziekte kan de dood tot gevolg hebben. De ziekte verspreidt zich via het speeksel, de ontlasting en urine van honden. Vooral honden met een zwak immuunsysteem zijn erg vatbaar voor Hepatitis. Een dodelijke afloop komt dan ook vaak voor bij pups en oudere honden.

Symptomen van Hepatitis bij de hond

In het begin stadium van Hepatitis zijn de symptomen moeilijk te herkennen. Koorts, verminderde eetlust en overgeven komen veel voor. Naast deze symptomen kan uw hond ook vocht verliezen uit zijn neus en slijm ontwikkelen. De huid van uw hond kan gaan verkleuren, dit is vrijwel zeker een symptoom van Hepatitis en uw hond heeft in dit geval onmiddellijk zorg nodig. 

Wat kunt u zelf doen tegen hepatitis bij uw hond?

Allereerst is het belangrijk dat uw hond de juiste vaccinaties krijgt. Zo kunt u een Hepatitis besmetting voorkomen. Als uw hond Hepatitis heeft, is het toedienen van een antibioticum noodzakelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met een dierenarts. Ook kan het nodig zijn om andere medicijnen toe te dienen die de symptomen van Hepatitis tegen gaan. Dit kunnen medicijnen tegen braken en/of diarree zijn.

Heeft uw hond hepatitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond Hepatitis heeft? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Uw dierenarts kan vaststellen of uw hond besmet is en een behandeling starten. Hier kunt u een dierenarts vinden bij u in de regio. 

Zoek een dierenarts