U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Herfstmijt hond

Herfstmijt hond

Herfstmijt hond; wat is het?

Herfstmijt wordt ook wel trombiculosis of oogstmijt genoemd. De mijt veroorzaakt, zoals de naam al doet vermoeden, vooral problemen in de herfst. Niet overal in Nederland komt de herfstmijt voor. Hij leeft in gebieden waar de grond veel kalk bevat en in grote weilanden. De herfstmijt legt hier eitjes die in augustus uitkomen. De larven van de mijt veroorzaken de problemen. Deze beestjes hebben zes pootjes en hechten zich aan mens, hond en andere dieren. De larven voeden zich met het bloed van hun gastheer. Vervolgens laten ze los en leven ze op de grond verder. Uw hond krijgt hier klachten door die ook aanhouden als de larven verdwenen zijn. hond herfstmijt

Herfstmijt hond; symptomen

De herfstmijt zelf veroorzaakt geen problemen, het zijn de larven die uw hond klachten geven. De larven zitten het liefst rondom de anus, tussen de tenen, onder de buik of op zijn neus. Op deze plekken ontstaat jeuk waardoor uw hond gaat krabben, likken of schuren. Over de grond of tegen muren schuren komt veel voor om de jeuk te verdrijven. Vervolgens kunnen de plekken kaal worden en gaan ontsteken. Behandeling is noodzakelijk. 

Herfstmijt hond; wat kunt u zelf doen?

Een besmetting met herfstmijt is natuurlijk geen pretje voor uw hond. U wilt dit natuurlijk liever voorkomen. Dat kan. Kijk eens of de herfstmijt in uw uitlaatgebied voorkomt. Is dit het geval? Mijd de weilanden en grassen dan in de maand augustus. Is uw hond al besmet met herfstmijt? Dan kunt u de besmette gebieden behandelen met een tekenschuim, -zalf of crème. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen. 

Heeft uw hond herfstmijt? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw hond jeuk en krabt hij veel? Dan kan er sprake zijn van herfstmijt. Maak meteen een afspraak bij een dierenarts in uw buurt. Hij of zij kan herfstmijt vaststellen en uw hond behandelen.Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten