U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hersentumor hond

Hersentumor hond

Hersentumor hond; wat is het?

Hersentumor bij hondEen hersentumor bij een hond zien we erg weinig gelukkig. Door nieuwe technieken en het vaker toepassen van hersenscans worden hersentumoren wel steeds vaker vastgesteld. Als uw hond een hersentumor heeft, dan is dit een vorm van kanker. Een tumor hoeft echter niet altijd kwaadaardig te zijn. Wel is onderzoek door een dierenarts van belang. De dierenarts kan bepalen of de tumor kwaadaardig of goedaardig is. Als hij dit weet kan hij de juiste behandeling starten. Vaak is de behandeling ten eerste gericht op de symptomen van de kanker. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het leven van uw hond gewaarborgd wordt. Uw hond kan medicijnen krijgen om bepaalde symptomen van de hersentumor tegen te gaan. Naast medicijnen is het vaak noodzakelijk dat uw hond een chirurgische ingreep ondergaat of dat hij bestraald wordt. Soms zijn beide ingrepen nodig.

Hersentumor hond; symptomen

Een hersentumor geeft zeker problemen bij uw hond. De meeste klachten komen doordat de hersenen van uw hond niet meer goed kunnen functioneren. De tumor zit in de weg. Zo kan het gedrag en het temperament van uw hond veranderen. Ook kunt u merken dat de gezichtsuitdrukking van uw hond verandert, zijn ogen kunnen anders gaan staan of de houding van zijn bek verandert. Erg vervelend is het als uw hond toevallen krijgt, dit is vaak moeilijk om aan te zien. Doordat de tumor de hersenen aantast, kan het zijn dat uw hond gedesoriënteerd raakt en bijvoorbeeld rondjes gaat lopen. Naast deze symptomen kan de hersentumor ook blindheid veroorzaken. 

Hersentumor hond; wat kunt u zelf doen?

Als uw hond een hersentumor heeft dan is behandeling bij een dierenarts het belangrijkste. Het is noodzakelijk dat uw hond medicijnen krijgt en eventueel bestraald wordt. Daarnaast kan het ook nodig zijn dat de tumor verwijderd wordt. Een goede weerstand is belangrijk voor uw hond. Helemaal wanneer uw hond kanker heeft. Om niet helemaal machteloos te staan, kunt u er voor zorgen dat u optimale omstandigheden creëert. Zorg voor voedzame hondenbrokken, aandacht en beweging (indien mogelijk).

Heeft uw hond een hersentumor? Zoek direct een dierenarts

Herkent u één van de symptomen van een hersentumor bij uw hond? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met een dierenarts. Deze kan door middel van een hersenscan onderzoeken of uw hond een tumor heeft. Als dit eenmaal duidelijk is, kan uw dierenarts de juiste behandeling voor uw hond met u doornemen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts