U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hersenvliesontsteking hond

Hersenvliesontsteking hond

Hersenvliesontsteking hond; wat is het?

Een hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis genoemd. Hersenvliesontsteking bij de hond komt in twee soorten voor. De infectieuze meningitis en de aseptische meningitis. Een bacteriële infectie is bij honden eigenlijk altijd de oorzaak van een infectieuze meningitis. Zo kan uw hond een oorontsteking of oogontsteking hebben. Als deze ontsteking zich uitbreidt, kan dit hersenvliesontsteking veroorzaken. Naast bacteriën kunnen soms ook parasieten en virussen de oorzaak zijn van meningitis bij uw hond. De aseptische meningitis wordt niet veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem van uw hond. De oorzaak van deze ontregeling is niet bekend. Wel komt aseptische meningitis bijna alleen maar voor bij honden jonger dan een jaar. Ook grote hondenrassen zoals de Berner Sennenhond krijgen er meer mee te maken. Als uw hond hersenvliesontsteking heeft, is het belangrijk dat hij behandeld wordt door een dierenarts. Zo kan uw hond bijvoorbeeld baat hebben bij een antibiotica kuur of prednison. Hersenvliesontsteking hond

Hersenvliesontsteking hond; symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van het soort hersenvliesontsteking dat uw hond heeft. Bij de infectieuze meningitis is uw hond waarschijnlijk in zijn geheel ziek. Hij is sloom, braakt, heeft koorts en kan zelfs in shock zijn. Daarnaast zijn er de symptomen die kenmerkend zijn voor meningitis zoals een stijve nek en pijn hebben bij het bewegen van zijn kop. Ook is uw hond, als hij meningitis heeft, meestal gevoelig voor aanraking, licht en geluid. Bij de aseptische meningitis heeft uw hond waarschijnlijk alleen maar last van de stijve nek en pijn bij het bewegen. U kunt hersenvliesontsteking het beste herkennen aan de houding van uw hond. Zo houdt een hond met hersenvliesontsteking bijna altijd zijn hoofd naar beneden. Hij beweegt zijn hoofd niet tot nauwelijks en zal alleen zijn ogen bewegen om u of de omgeving te verkennen. Ook beweegt hij waarschijnlijk erg voorzichtig, hij zet zijn poten onzeker en langzaam neer. 

Hersenvliesontsteking hond; wat kunt u zelf doen?

Allereerst is het belangrijk dat een hond met een hersenvliesontsteking de juiste behandeling krijgt van de dierenarts. Daarnaast kunt u met speciaal voer het immuunsysteem en de afweer tegen bacteriën ondersteunen.

Heeft uw hond hersenvliesontsteking? Zoek direct dierenarts

Herkent u één of meerdere symptomen van hersenvliesontsteking bij uw hond? Neemt u dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan door middel van bloed of urine onderzoek vaststellen of uw hond meningitis heeft en wat de juiste behandeling voor hem is. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts