U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond drinkt veel water

Hond drinkt veel water

Hond drinkt veel; wat betekent dit?

Hond met extreme dorstUw hond drinkt veel en u weet niet waarom? Hij gaat meer drinken omdat zijn lichaam om vocht vraagt. Dit betekent dat uw hond pas dorst krijgt als hij vocht verliest. De hond drinkt veel wanneer er extreem vochtverlies is geweest. Uw hond gaat eerst veel plassen en daarna pas veel drinken. Maar wat noemen we 'veel' drinken? Om te bepalen of uw hond veel drinkt, kunt u de volgende regel gebruiken; uw hond heeft dagelijks 50 ml water nodig per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast zijn omgevingsfactoren ook van belang, zo kan extra lichaamsbeweging of warmte een reden zijn om uw hond extra water aan te bieden. U als baasje kent uw hond het beste en merkt het waarschijnlijk als uw hond ineens erg veel drinkt en plast.

Veel drinken kan lichamelijke en psychische oorzaken hebben. Soms duidt het op een ernstig probleem, ga bij twijfel dus altijd naar de dierenarts. Mogelijke lichamelijke oorzaken bij uw hond:

  • veel vochtverlies door plassen, braken en diarree, doordat de hond ziek is
  • suikerziekte kan voor veel dorst zorgen
  • uw hond de ziekte van Cushing hebben.
  • problemen met zijn nieren zijn mogelijk
  • een teefje kan veel drinken door baarmoederontsteking
  • een slecht werkende alvleesklier is een oorzaak zijn van extreme dorst.
  • Waarschijnlijk is er bij uw hond een lichamelijke oorzaak waardoor hij veel drinkt.

 

Er is ook een uitzondering, uw hond kan een psychologische reden hebben om extra te drinken. Hij kan aandacht vragen door extra te drinken, een psychologische drinker noem je een Aqualist. Laat dit altijd vaststellen door een dierenarts.

Hond drinkt veel; symptomen

Als eerste symptoom van het vele drinken plast uw hond veel. Dit zorgt voor minder vocht in het lichaam, waardoor uw hond dorst krijgt. Uw hond drinkt veel en vaker, zijn waterbak is leeg en u moet hem geregeld vullen. Hoeveel water uw hond nodig heeft, is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht en omgevingsfactoren. Als uw hond meer drinkt dan normaal moet u dit in de gaten houden.

Hond drinkt veel; wat kunt u doen?

Het is van belang dat u de juiste oorzaak van het vele drinken van de hond achterhaalt. Hiervoor gaat u naar de dierenarts. Als u eenmaal weet wat de oorzaak is, kan uw hond behandeld worden. Zeker als uw hond ook andere ziekteverschijnselen vertoont, heeft hij wat extra zorg van u nodig.

Wat kunt u zelf doen als uw hond ineens erg veel drinkt:

  • Geef hem voldoende water en laat hem extra uit om te plassen, anders kan hij uitdrogen.
  • Geen lichamelijke oorzaak gevonden? Dan kan het psychisch zijn, overleg met de dierenarts of u uw hond minder water mag aanbieden. De nieren van uw hond zullen zich aan de hoeveelheid water aanpassen en de waterbehoefte wordt lager. U kunt hem het vele drinken zo aanleren.

 

Uw hond drinkt veel? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw hond extreme dorst en drinkt hij veel? Wilt u de oorzaak meteen onderzoeken? Maak dan een afspraak bij een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan dan de juiste behandeling voor uw hond bepalen. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts