U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond eet niet

Gerelateerde informatie

Hond eet niet

Hond eet niet; wat betekent het?

Heeft uw hond geen trek meer en eet hij minder dan normaal? Of uw hond eet niet meer? Hoeveel uw hond behoort te eten is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de grootte van uw hond. De oorzaken van het niet meer eten van de hond zijn heel verschillend. Zo kan uw hond een nierziekte hebben of last hebben van stress. De eetlust van uw hond wordt geregeld door goede communicatie tussen het centrale zenuwstelsel (de hersenen) en de rest van het lichaam. In de hersenen van uw hond bevinden zich het verzadigingscentrum en het hongercentrum (de hypothalamus). De hypothalamus en de hormonen van uw hond hebben een belangrijke rol in de communicatie. Ook geeft het maag-darmkanaal signalen af aan de hersenen die aangeven of uw hond honger heeft.

Uw hond eet niet of amper? Dit is dus simpel gezegd een storing in de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam van uw hond. Een verminderde eetlust bij uw hond wordt ook wel anorexia genoemd. Uw hond lijkt verder gezond, maar heeft geen honger en valt hierdoor af. Ook kan de verminderde eetlust door nierfalen, hartfalen of leverfalen veroorzaakt worden. Uitzaaiingen van tumoren, suikerziekte, longziekten of problemen met de schildklier kunnen ook de oorzaak zijn. Daarnaast kan uw hond last hebben van zijn maag-darmkanaal of pijn in zijn keel of neus hebben. Deze pijn kan het doorslikken van voedsel moeilijk en onaangenaam maken. Ook ontstekingen in het lichaam veroorzaakt door bacteriën of virussen kunnen zorgen voor een verminderde eetlust of uw hond kan misselijk zijn en daardoor minder willen eten. Naast tal van ziektes kan de verminderde eetlust ook een psychologische oorzaak hebben zoals stress of angst. Het is belangrijk dat u samen met een dierenarts de oorzaak van het niet meer eten van uw hond achterhaalt.

Hond eet niet; symptomen

 

Hond eet niet; wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u weet waarom uw hond niet of minder eet. Zo kan uw hond behandeld worden. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Heeft uw hond last van stress, pijn in zijn keel of is het darmmaagstelsel van slag? Wat u in ieder geval zelf kunt doen is zorgen dat hij voldoende drinkt en hem rust geven. Als hij langer dan een paar dagen niet eet is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk voor de hond.

Uw hond eet niet? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Eet uw hond zijn voerbak met hondenbrokken niet meer leeg? Dan heeft uw hond minder eetlust. Misschien duurt dit al een tijd en maakt u zich zorgen. Eten is noodzakelijk voor de gezondheid van uw hond. Maak daarom een afspraak met de dierenarts. Een dierenarts bekijkt waarom uw hond niet eet en kiest de juiste behandeling voor uw hond. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts