U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond loopt mank

Hond loopt mank

Uw hond loopt mank en u maakt zich zorgen. Een hond die mank loopt hoeft niet meteen ziek te zijn. Het kan tijdelijk zijn en vanzelf weer overgaan. Blijft uw hond mank lopen na een rustperiode? Piept of jankt hij als u de poot aanraakt of als hij er op staat? Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts. Laat uw hond in de tussentijd alleen even kort aangelijnd uit voor zijn behoeftes.

hond loopt mank

Hond loopt mank: er zit iets in zijn voetzool

Heeft uw hond net lekker in het bos gerend en loopt hij ineens mank? Hij heeft waarschijnlijk pijn aan zijn poot. Probeer dan eens voorzichtig de poot te bekijken. Het kan zijn dat er een doorn of ander voorwerp in zijn voetzool of tussen zijn tenen steekt. Dit kunt u voorzichtig zelf verwijderen. Het mank lopen gaat waarschijnlijk snel weer weg. Ga bij twijfel alsnog naar een dierenarts.

Hond loopt mank: verstapt, verstuikt, een klein scheurtje

Een hond die na een periode van rust nog steeds mank loopt kan zich verstapt hebben. Dit gebeurt best vaak en lost zich soms vanzelf op. Er kunnen wat banden opgerekt zijn, want pijnlijk is. Ook kan er een scheurtje of breuk in zijn poot zitten. Als uw hond er pijn van heeft of als het niet wegtrekt, ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts. Soms ziet u ook aan de buitenkant dat er een bult op zijn poot ontstaat. Uw hond heeft pijn van een botbreuk of een scheur in zijn banden.

Hond loopt mank: chronische problemen

Een hond kan ook mank lopen door een chronische (langdurige) oorzaak. Zo kan uw hond last hebben van gewrichtsproblemen, zoals artrose. Dit komt vooral voor bij oudere honden. Ook zijn heupafwijkingen bekend bij bepaalde rassen (zoals de Golden Retriever), dit zorgt ook voor mank lopen. Een hernia, nekproblemen of afwijkingen aan zijn tenen zijn andere oorzaken. Merkt u dat uw hond langere tijd mank loopt, laat dit dan altijd bekijken door een dierenarts.