U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond met hazenlip

Hond met hazenlip

Hond met hazenlip; wat is het?

Iedereen weet dat baby’s geboren kunnen worden met een hazenlip. Dit is de meest voorkomende aangeboren afwijking in het gezicht bij mensen. Dat een hazenlip ook bij honden voorkomt weet niet iedereen. Toch komt het voor. Een pup kan geboren worden met een open gehemelte, een spleet in de lip, een spleet in de kaak of een combinatie van deze afwijkingen. In de volksmond kennen we deze afwijkingen als een hazenlip. Een betere benaming is ‘Schisis’. Schisis betekent in het Grieks ‘spleet’. De hazenlip kan een kleine afwijking zijn maar het kan ook voor ernstige complicaties zorgen.

Hond met hazenlip

Hond met hazenlip; symptomen

Wanneer een pup geboren wordt kan je soms aan het uiterlijk zien dat hij een hazenlip heeft. De lip kan vanaf het neusgat gespleten zijn. Soms kan ook alleen een gespleten verhemelte voorkomen. Dit kun je herkennen door met een vinger aan de binnenkant van de bek te voelen. Zoek naar oneffenheden in het verhemelte van de pup. Een hond met een open gehemelte kan zich snel verslikken doordat het voedsel in de spleet terecht komt. Ook kan het eten in de neus terecht komen waardoor een neusontsteking kan ontstaan. Door een neusspleet kan het zijn dat de pup niet bij de moeder kan drinken. Bijna altijd geldt dat een hond met hazenlip bijgevoerd moet worden. Daarnaast kunnen gebitsproblemen voorkomen bij de hond met  hazenlip. Door een kaakspleet kunnen scheefgroei of extra tanden voor problemen en pijn zorgen. Uw hond kan een operatie nodig zijn. Meestal gebeurd dit na 9 of 12 weken. Vraag uw dierenarts altijd om advies als u ziet dat een pup een hazenlip heeft. 

Hond met hazenlip; wat kunt u zelf doen?

Een hazenlip is een aangeboren afwijking. Als uw pup wordt geboren met een hazenlip dan kunt u een dierenarts bellen. De ernst van de afwijking bepaald de behandeling. Soms kan bijvoeden en observeren voldoende zijn. Soms is een operatie noodzakelijk. Zelf kunt u uw hond goed in de gaten houden. Drinkt hij voldoende en verslikt hij zich niet? Ook kunnen bijkomende problemen zoals gebitsproblemen en oorontstekingen vroeg opgemerkt worden wanneer u uw hond goed in de gaten houdt. Een jonge hond met hazenlip heeft echter wel altijd medische hulp nodig.    

Heeft u een hond met hazenlip? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u een hond met hazenlip? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt voor een afspraak. De dierenarts kan de ernst van de hazenlip bekijken en met u overleggen wat de juiste behandeling is. Ook kunt u advies voor thuis krijgen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering