U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond stinkt

Hond stinkt

Hond stinkt; oorzaken

Een erg bekend, maar toch vervelend probleem; uw hond stinkt. Natuurlijk hebben alle honden wel in meer of mindere mate een typische hondenlucht bij zich. Sommige rassen, zoals de chihuahua, hebben dat amper. Een herdershond of labrador heeft dat dan weer veel meer. Maar los van de ‘normale’ hondengeur, kan uw hond ook ineens erg gaan stinken. Dit is waarschijnlijk omdat de hond een fysiek probleem heeft. Verban de hond dus niet naar de bijkeuken, maar zorg dat u de oorzaak achterhaalt. De hond kan veel pijn en ongemak hebben. En hem niet meer aaien maakt het onnodig vervelend voor hem.

Mogelijke oorzaken van een hond die stinkt: hond stinkt

Hond stinkt; symptomen

Het ligt dus erg aan de reden dat uw hond stinkt. Heeft hij bijvoorbeeld in een vieze sloot gezwommen en is zijn (lange) vacht langzaam gedroogt? Dan kan zijn vacht muf gaan ruiken. Een hond die problemen met zijn gebit of tandvlees heeft, kan erg uit zijn bek stinken. Een hond met darmproblemen of met verstopte anaalklieren verspreidt ook een erg vieze lucht.

 

Hond stinkt; wat kunt u zelf doen?

Het is natuurlijk erg belangrijk om te onderzoeken wat er met uw hond aan de hand is. Heeft hij pijn, wil hij niet aangeraakt worden, eet hij ineens slecht? hond stinktIn dit soort gevallen moet u naar een dierenarts gaan. Wel zijn er dingen die u kunt doen om sommige geuren te voorkomen:

  • Winderigheid: geef de hond alleen speciale hondenbrokken
  • Muffe vacht: was de hond eens met hondenshampoo en laat hem na het zwemmen altijd snel opdrogen (eerst even afspoelen)
  • Stinkt uit zijn bek: tanden poetsen om het te voorkomen

Uw hond stinkt? Zoek een dierenarts in de buurt

Stinkt uw hond al een tijdje en weet u niet wat de oorzaak is? Breng dan een bezoek aan de dierenarts. Meestal is stank een teken van een fysiek probleem. Misschien heeft uw hond ergens een ontsteking die bestreden moet worden. Of hij heeft rotte tanden/kiezen, een darmprobleem of heeft een huidaandoening. De dierenarts onderzoekt uw hond en biedt de juiste behandeling.