U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hond wagenziek

Hond wagenziek

Hond wagenziek; wat betekent het?

Het komt helaas best vaak voor; een hond is wagenziek. Wanneer uw hond in de auto moet en hij tijdens de rit overgeeft, noemen we dat wagenziek. Honden krijgen hier last van tijdens autoritten door twee zaken. Ten eerste raakt het evenwichtsorgaan van uw hond in de war. Hij voelt bewegingen van de auto maar hij doet zelf niets. Hij kan door het raampje vaak niet de werkelijke snelheid ervaren, waardoor hij gedesoriënteerd raakt. Ten tweede kan uw hond angstig en opgewonden raken van een autorit. De meeste honden die wagenziek zijn zullen alleen overgeven tijdens een rit. In erge gevallen kan uw hond ook gaan plassen of poepen tijdens de autorit. Als dit het geval is, dan is uw hond waarschijnlijk erg angstig voor de auto en zijn bewegingen.

hond wagenziek

Hond wagenziek; symptomen

Vooral braken tijdens een autorit komt veel voor bij honden die wagenziek zijn. Wanneer dit tijdens meerdere autoritten gebeurt, kunt u er van uit gaan dat uw hond last heeft van een reisziekte. Ook kan uw hond overmatig speeksel gaan produceren en dus erg kwijlen tijdens de rit. Ook hijgen, onrust, het likken van de lippen, veel slikken, trillen of beven en angst kunnen symptomen van wagenziekte zijn. 

Hond wagenziek; wat kunt u zelf doen?

Wanneer uw hond tijdens een autorit altijd braakt of angstig is, wilt u dit natuurlijk verhelpen. Er zijn producten te koop die uw hond kunnen beschermen tegen wagenziekte. Daarnaast is het belangrijk om u te realiseren dat wagenziekte vaak voortkomt uit angst en spanning rondom het autorijden. Het is slim om dit te voorkomen en uw pup al jong te leren om te wennen aan autorijden. Een aantal tips rondom autorijden:

  • laat uw pup al vroeg wennen aan het geluid, de trilling en bewegingen van de auto
  • geef uw hond een eigen plekje, met bijvoorbeeld zijn eigen kleedje
  • begin eerst met rustig zitten in de auto, op zijn eigen plekje, hij moet zich veilig voelen
  • bouw het langzaam op, de motor starten en zo verder wennen naar het echte rijden
  • geef uw hond 2 uur van tevoren geen eten, zodat zijn maag niet te vol is
  • laat uw hond nog goed uit voor u gaat rijden

Uw hond wagenziek? Vind direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond wagenziek is? En wilt u liever meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u advies geven op het gebied van reisziekte bij uw hond. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts