U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hondenziekte

Hondenziekte

Hondenziekte; wat is het?

Hond met infectie die veel niest en hoestJaren geleden stierven er veel honden aan de hondenziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie die vaak ‘binnen’ komt via de luchtwegen. Uw hond kan de ziektekiemen dus inademen. Ook speeksel, urine en ontlasting kunnen de hondenziekte overbrengen. Tegenwoordig komt de hondenziekte niet veel meer voor in Nederland. De meeste honden worden namelijk ingeënt tegen het virus. De hondenziekte wordt ook wel carre of distemper genoemd. Als uw hond wel de hondenziekte heeft, dan is het belangrijk dat u direct contact opneemt met een dierenarts.

Hondenziekte; symptomen

De hondenziekte kan zich op twee manieren manifesteren. In de meeste gevallen gaat uw hond hoesten, niezen en komt er afscheiding uit de neus. Uw hond lijkt ernstig verkouden te zijn. Daarnaast krijgt uw hond verhoging, diarree, oogontsteking en wordt hij apatisch. De ziekte is dan al gevorderd. In het tweede geval zullen geen van deze symptomen optreden, maar valt de ziekte meteen het zenuwstelsel aan. Uw hond krijgt een hersenontsteking en krampen ontstaan. In dit geval is herstel vaak niet meer mogelijk. 

Hondenziekte; wat kunt u zelf doen?

Als uw hond de hondenziekte krijgt, dan kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. Uw hond heeft medische zorg nodig. Wat u natuurlijk het allerbeste kunt doen is de hondenziekte voorkomen. U kunt uw hond preventief laten inenten. De vaccinatie wordt vaak al gegeven als uw hond nog een pup is. Na de vaccinatie kan uw hond levenslang beschermd zijn tegen het virus. Uw dierenarts kan u meer vertellen over de vaccinatie tegen hondenziekte.

Uw hond last van de hondenziekte? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Vermoedt u dat uw hond de hondenziekte heeft? Maakt u zich zorgen over symptomen die uw hond heeft? Twijfel dan niet maar maak meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan vaststellen of uw hond de hondenziekte heeft en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten