U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Hondsdolheid bij honden

Hondsdolheid bij honden

Hondsdolheid bij honden; wat is het?

Hondsdolheid wordt ook wel rabiës genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. Het virus kan overgebracht worden door een beet van een besmet dier. Honden, vossen en vleermuizen kunnen de ziekte overbrengen. Het virus tast de hersenen aan. Vertoont uw hond eenmaal symptomen van hondsdolheid, dan is de ziekte bijna altijd fataal. Ook mensen kunnen besmet raken met hondsdolheid. De ziekte is levensbedreigend voor zowel hond als mens. In Nederland komt de ziekte gelukkig nog maar weinig voor bij honden. U kunt uw hond namelijk laten vaccineren tegen hondsdolheid. 

Hondsdolheid bij honden

Hondsdolheid bij honden; symptomen

Als uw hond besmet is met hondsdolheid kan het maanden duren voordat de eerste symptomen optreden. De ziekte manifesteert zich in de hersenen. Hoe dichter de besmettingsbron (de beet) zich bij het hoofd bevindt, hoe eerder de symptomen optreden. Uw hond krijgt verlammingsverschijnselen. Deze treden vaak in de keel op waardoor het stereotype van hondsdolheid ontstaat; de schuimbekkende hond. Gedragsverandering is één van de voornaamste symptomen van hondsdolheid. Uw hond wordt agressief en kan hij zonder aanleiding andere honden of mensen bijten en zo de ziekte verder verspreiden. Daarnaast treden hallucinaties en watervrees op. Soms kunt u dit herkennen aan angst.

Hondsdolheid bij honden; wat kunt u zelf doen?

Als uw hond hondsdolheid heeft, dan wilt u hem natuurlijk helpen maar hoe doet u dit? Zodra er sprake is van symptomen van hondsdolheid kunt u waarschijnlijk niets meer voor uw hond doen. De ziekte loopt meestal slecht af en uw hond zal overlijden. Bij besmetting van uw hond loopt ook u gevaar om besmet te raken met hondsdolheid. Neem bij verdenking dan ook meteen contact op met een dierenarts. Gelukkig kunt u wel iets doen om hondsdolheid te voorkomen. U kunt uw hond namelijk laten vaccineren tegen het virus. Bij reizen met uw hond is een vaccinatie in veel gevallen zelfs verplicht. 

Heeft uw hond hondsdolheid? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek
Denkt u dat uw hond besmet is met hondsdolheid? Maak dan meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt en stel hem of haar op de hoogte van uw vermoeden. Een dierenarts kan u informatie over de ziekte geven en vaststellen of uw hond daadwerkelijk besmet is. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten