U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Huidkanker hond

Huidkanker hond

Huidkanker hond; wat is het?

Uw hond kan huidkanker krijgen, net als mensen. Kanker is er in vele vormen. Huidkanker bevindt zich in de huid van uw hond. De hond kan tumoren  op het lichaam krijgen, klein of groot. Ook kan uw hond meerdere tumoren tegelijkertijd hebben. Een tumor kan kwaadaardig en goedaardig zijn. Een goedaardige tumor op de huid van uw hond hoeft niet meteen verwijderd te worden. Deze vorm is niet levensbedreigend, maar moet wel goed in de gaten gehouden worden. De tumor kan groeien en kan zich manifesteren als huidkanker. Een kwaadaardige tumor is huidkanker. Dan is behandeling door de dierenarts nodig:

  • Operatie om de tumor(en) te verwijderen
  • Chemo of bestraling om de kwaadaardige cellen te bestrijden.

 

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door veelvuldige en langdurige blootstelling aan uv-stralen. Als uw hond huidkanker heeft kan dit uitzaaiien naar de lymfeknopen, longen en de rest van het lichaam. Het is belangrijk dat kanker in een vroeg stadium behandeld wordt. Controleer uw hond daarom goed op bultjes en knobbeltjes. Naast huidkanker kan uw hond ook andere vormen van kanker krijgen. Voorbeelden zijn mondholte kanker, lymfeklierkanker, hersentumoren en borsttumoren. Voelt u een knobbeltje of bultje op het lichaam van uw hond? Dan is het verstandig deze aan een dierenarts te laten zien.

Huidkanker hond; symptomen

Huidkanker bij de hond bestaat uit een of meerdere tumoren. Deze tumoren zien eruit als knobbels of bulten op de huid van uw hond. Ze kunnen overal op het lichaam van uw hond zitten. Ook kunt u zweren of bloederige plekken op de huid van uw hond vinden. Deze plekken genezen niet door antibiotica. Als de kanker in een vergevorderd stadium is, kan uw hond ziek worden. Afhankelijk van de plek van de tumor kan uw hond moeite krijgen met eten door pijn. Ook kan hij last krijgen van obstipatie en kunt u bloed aantreffen in de urine en ontlasting van uw hond. 

Huidkanker hond; wat kunt u zelf doen?

Huidkanker bij de hond wordt net als bij mensen veroorzaakt door schadelijke uv-stralen. Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat uw hond huidkanker heeft en u er te laat achter komt:

  • Laat uw hond niet lang in de zon liggen of lopen
  • Controleer regelmatig de huid van uw hond door de voelen en te kijken of er rare bulten zijn
  • Bij twijfel: direct de dierenarts inschakelen

 

 

Heeft uw hond huidkanker? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw hond huidkanker heeft? Voelt uw bultjes of knobbeltjes en maakt u zich zorgen? U kunt meteen een afspraak maken bij een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts onderzoekt de plekjes en neemt een biopsie af. Zo kan hij vaststellen of uw hond kanker heeft en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts