U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Huidproblemen hond

Huidproblemen hond

Huidproblemen hond; wat zijn het?

Heeft  uw hond dagelijks jeuk of rode huiduitslag? Waarschijnlijk heeft uw hond last van één van de vele huidproblemen die voorkomen bij honden. Ze zorgen voor allerlei vervelende klachten en zijn indien onbehandeld, zelfs erg gevaarlijk. Er zijn verschillende oorzaken voor huidproblemen bij een hond. Het hebben van parasieten is daar één van. 

Huidproblemen hond: oorzaken

Er zijn dus meerdere soorten huidproblemen bij de hond. Ieder heeft zijn eigen oorzaak en zijn eigen symptomen. We noemen hier de meest voorkomende oorzaken, die huidproblemen kunnen veroorzaken.

Teken bij de hond

Teken zijn spinachtige beestjes die op uw hond springen wanneer deze voorbij loopt. Ze nestelen zich in de vacht van uw hond en bijten zich vast om bloed te zuigen.  

Vlooien bij de hond

Vlooien zijn kleine beestjes die bloed zuigen bij uw hond. Wanneer de vlooien bijten, veroorzaken ze enorme jeuk bij uw hond.

Oormijt bij honden

De oormijt is een klein beestje dat in de oren van uw hond gaat zitten. Het komt vooral veel bij pups voor. Wanneer uw hond oormijt heeft, kunt u dit zien aan een soort zwart oorsmeer aan de binnenkant van het oor.

Demodex hond

Deze mijt wordt ook wel jonge honden schurft genoemd. Van nature is de demodex mijt op de huid van uw hond aanwezig. Bij jonge of zwakke honden kan deze zich uitbreiden en klachten veroorzaken.

Schurft hond

De sarcoptesmijt is de veroorzaker van schurft. Deze mijt graaft gangetjes onder de huid van uw hond. De hond krijgt hierdoor veel kale plekken en jeuk.

Vachtmijt hond

Cheyletiella is een mijt die leeft in de vacht van uw hond. Hij veroorzaakt jeuk en huidschilfers.

Trombiculosis bij honden

Dit is een oranje diertje met 8 pootjes dat ook wel de herfstmijt of oogstmijt genoemd wordt. Een ontstoken neus of ontstoken huid tussen de tenen is vaak de oorzaak van de herfstmijt.

Atopie bij honden

Atopie is een verzamelnaam voor alle allergische reacties bij een hond. U kunt dan denken aan allergieën voor huisstof, huidschilfers van mens en kat en de huismijt.

Voedselallergie hond

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door bepaalde stoffen in het voer van uw hond. Uw hond kan hier klachten van krijgen zoals braken, diarree en jeuk.

Schimmel bij honden

Uw hond kan ook last hebben van een schimmelinfectie op de huid. U kunt dit zien door de aanwezigheid van een kale plek met schilfers.

Endocrinologische huidproblemen bij honden

Een slecht werkende schildklier of de ziekte van Cushing kunnen ook huidklachten veroorzaken. Wanneer uw hond een slecht werkende schildklier heeft, kan hij dik en sloom worden en kale flanken krijgen. De ziekte van Cushing zorgt voor dunnere beharing, meer drinken, plassen en het dun worden van uw hond.

Huidproblemen hond: symptomen

Afhankelijk van het soort parasiet vertoont uw hond de volgende symptomen bij huidproblemen:

  • jeuk/krabben
  • kale plekken
  • schilfers
  • bultjes op de huid
  • slecht eten
  • gedragsverandering

Huidproblemen hond: behandeling

Vermoedt u dat uw hond huidproblemen heeft? Dan raden we u aan naar de dierenarts te gaan. De juiste behandeling hangt af van de oorzaak van het huidprobleem. Zorg zelf preventief altijd voor bescherming tegen parasieten en controleer uw hond regelmatig op vlooien en teken.

Heeft uw hond last van huidproblemen? Zoek direct een dierenarts

Ziet u dat uw hond huidklachten heeft en wilt u een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u vertellen welke oorzaak de huidproblemen heeft. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts