U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Immuungemedieerde Hemolytische Anemie

Immuungemedieerde Hemolytische Anemie

Wat is Immuungemedieerde Hemolytische Anemie (IMHA) bij honden?

Immuungemedieerde Hemolytische Anemie (IMHA) is een bloedziekte die voorkomt bij honden. IMHA zorgt ervoor dat het lichaam van uw hond zijn eigen rode bloedcellen afbreekt. Het immuunsysteem herkent de bloedcellen niet meer en ziet ze als indringers waardoor hij ze afbreekt. IMHA veroorzaakt vaak bloedarmoede. Uw hond kan twee soorten IMHA hebben. In het eerste geval is IMHA een auto-immuun ziekte. De oorzaak is niet bekend. Uw hond heeft IMHA en kan hier niet van genezen. IMHA kan wel onder controle gehouden worden met medicijnen. IMHA komt ook voor als secundaire vorm. Dan wordt de bloedziekte veroorzaakt door ‘iets’ in het lichaam van uw hond. Zo kunnen een vergiftiging, bepaalde medicijnen of een bijensteek IMHA veroorzaken. Meestal veroorzaken ziekten zoals Erhlichiose of Babesiose, ten gevolge van een tekenbeet, echter IMHA. De IMHA wordt dan vaak pas opgemerkt wanneer de hond ernstige bloedarmoede heeft. 

Symptomen Immuungemedieerde Hemolytische Anemie

IMHA zorgt vaak voor sloomheid, een verminderde eetlust en bleke slijmvliezen. Deze symptomen komen voor bij een milde vorm. In ernstigere gevallen kan uw hond bijna niet meer op zijn benen staan, ademt uw hond oppervlakkig, bonst het hart in de borstholte en kleuren slijmvliezen geel. Ook kunt u bloed in de urine van uw hond aantreffen. Bloedarmoede is een symptoom welke bijna altijd aanwezig is als uw hond IMHA heeft. IMHA is reden om contact op te nemen met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen Immuungemedieerde Hemolytische Anemie bij uw hond?

Als u vermoedt dat uw hond een bloedziekte zoals IMHA heeft dan herkent u waarschijnlijk de symptomen van bloedarmoede bij uw hond. Deze symptomen zijn altijd reden om een afspraak te maken met een dierenarts. Bij IMHA kunt u zelf niet veel doen. De ziekte moet behandeld worden met medicijnen. Als de IMHA veroorzaakt wordt door een andere ziekte dan dient deze uiteraard ook behandeld te worden. IMHA is ernstig en kan het overlijden van uw hond veroorzaken. 

Heeft uw hond Immuungemedieerde Hemolytische Anemie? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw hond IMHA heeft doordat hij lusteloos is of bleke slijmvliezen heeft? Twijfel niet en maak meteen een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de IMHA vaststellen en een eventuele oorzaak achterhalen. Uw hond kan behandeld worden. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering