U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Kanker bij honden

Kanker bij honden

Kanker bij hond; wat is het?

Kanker komt vaak voor bij honden. Het blijkt dat honden ongeveer net zo vaak als mensen lijden aan kanker. Kanker is een ziekte die veroorzaakt wordt door ongecontroleerde groei van lichaamscellen. Deze groei van lichaamscellen kunnen een zwelling veroorzaken. Zo ontstaat er een tumor bij uw hond. De tumor kan kwaadaardig of goedaardig zijn. Een goedaardige tumor bevindt zich op een vaste plaats in het lichaam van uw hond. Er is dus geen sprake van uitzaaiingen bij een goedaardige tumor. Wel kan deze tumor er voor zorgen dat de nabij gelegen organen van uw hond in de verdrukking komen. Meestal is het dan wel nodig dat de tumor chirurgisch verwijderd wordt. Een kwaadaardige tumor is vaak levensbedreigend. Als uw hond een kwaadaardige tumor heeft, is het van belang dat u dit zo vroeg mogelijk constateert. Zo kunt u eventuele uitzaaiingen van de tumor voorkomen. De kwaadaardige tumor verspreidt zich dus in het lichaam van uw hond. Deze vorm van kanker zorgt ervoor dat hij zo binnen kan dringen in de organen, het weefsel, bloed- en lymfesysteem van uw hond. Als uw hond ouder dan 10 jaar is, heeft hij ongeveer 50% kans op het krijgen van een vorm van kanker. Er bestaan meerdere soorten kanker bij honden. De meest voorkomende soorten zijn: maligne lymfomen (tumor aan de lymfeklieren), kanker in de mondholte, huidkanker, borsttumoren en botkanker

Kanker bij hond; symptomen

Er zijn veel verschillende soorten kanker en er bestaan dan ook veel symptomen. Als u wilt weten wat de specifieke symptomen van een bepaalde soort kanker zijn, kunt u op de link klikken in bovenstaande tekst. Naast specifieke symptomen zijn er ook symptomen die veel voorkomen bij honden met kanker. Als u een knobbeltje of een zwelling bij uw hond tegen komt, kan dit er een zijn. Wanneer uw hond wondjes heeft die niet genezen, kan dit ook door kanker komen. Uw hond kan bovendien last krijgen van braken, diarree en hoesten. Daarnaast kan de buik van uw hond opzwellen. Ook kan uw hond moeite krijgen met eten en drinken, of verandert zijn eetgedrag. Constipatie en bloed in de urine en ontlasting zijn ook veel voorkomende symptomen van kanker. Een tijdige diagnose van kanker bij uw hond zorgt voor een betere kans op herstel. Het is dus belangrijk dat u uw hond goed in de gaten houdt. Maak zeker een afspraak met een dierenarts als u één of meerdere symptomen van kanker herkent bij uw hond.

Kanker bij hond; wat kunt u zelf doen?

Zorg dat u er op tijd bij bent als u kanker bij uw hond vermoedt. Houd uw hond in de gaten en maak een afspraak met een dierenarts als u zich zorgen maakt. Het is belangrijk voor de gezondheid van uw hond dat de diagnose kanker vroegtijdig gesteld wordt. Zo verhoogt u de kans op herstel van uw hond. Als uw hond kanker heeft dan is het belangrijk dat u het immuunsysteem en de weerstand van uw hond op peil houdt. U kunt dit bijvoorbeeld doen door goede hondenbrokken te geven. Overleg daarnaast met uw dierenarts wat u kunt doen bij uw hond met kanker.

Heeft uw hond kanker? Zoek direct een dierenarts

Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw hond? Heeft u het vermoeden dat uw hond kanker heeft? Wilt u meteen een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan u duidelijkheid geven over de gezondheid van uw hond. Hij kan u vertellen of uw hond kanker heeft en om welke vorm het gaat. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts