U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Leverproblemen hond

Leverproblemen hond

Leverproblemen hond; wat zijn het?

De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam van uw hond. Hij speelt een grote rol bij de stofwisseling van eiwitten, suikers, vetten en bepaalde mineralen en vitaminen. Daarnaast speelt het orgaan een grote rol bij de vertering van vet. De lever zet schadelijke afvalstoffen in het bloed om in minder schadelijke afvalstoffen die vervolgens afgevoerd kunnen worden door middel van de urine en ontlasting van uw hond. Als uw hond leverproblemen heeft, kan de lever niet goed meer ontgiften waardoor er meer giftige stoffen in het lichaam van uw hond achterblijven. Bij een ernstige leveraandoening kunnen deze stoffen (met name ammoniak) in de hersenen van uw hond terecht komen. Hierdoor kan de hond neurologische klachten krijgen. Dit heet hepato-encefalopathie. Leverproblemen bij uw hond kunnen ook voor problemen zorgen bij het omzetten van suikers, vetten en/of het uitscheiden van koper. Daarnaast kan uw hond vocht vast gaan houden. Dit hoopt zich vaak op in de buikholte. Het is belangrijk dat uw hond hierbij een dieet en/of behandeling van de dierenarts krijgt. 

Leverproblemen hond; symptomen

Wanneer uw hond lijdt aan leverproblemen kunnen zich verschillende  klachten voordoen. Zo kan uw hond een verminderde eetlust hebben en juist extra dorst. Uw hond kan misselijk zijn en gaan overgeven of last hebben van diarree. Ook een gespannen of pijnlijke buik kan een teken zijn van een leveraandoening. Daarnaast kan uw hond neerslachtig zijn of trillen. Het is belangrijk dat u actie onderneemt als u één van deze symptomen herkent. 

Leverproblemen hond; wat kunt u zelf doen?

U wilt uw hond natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen als hij een leveraandoening heeft. Wat kunt u dan het beste doen? Zorg voor kwalitatief goede hondenbrokken. En informeer bij de dierenarts wat u verder voor uw hond met leverproblemen kunt betekenen.

Heeft uw hond leverproblemen? Zoek direct dierenarts

Denkt u dat uw hond leverproblemen heeft? En wilt u liever direct een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Uw dierenarts kan de juiste behandeling voor uw hond uitstippelen.

Zoek een dierenarts