U bent hier: Klachten bij uw dier Honden Lintworm hond

Lintworm hond

Lintworm hond; wat is het?

Hond met lintwormenAls uw hond lintwormen heeft kunt u dit makkelijk herkennen. U ziet kleine witte wormpjes in de ontlasting van uw hond, in de haren rondom de anus of op de plaatsen waar uw hond veel komt. Wanneer de wormpjes uitgedroogd zijn, zien ze er uit als rijstekorrels. De kleine witte wormpjes die u ziet zijn eigenlijk alleen maar kleine deeltjes (segmenten) van de volwassen lintworm. Deze deeltjes bevatten de eitjes van de lintworm. De volwassen lintworm leeft, net zoals de spoelworm, in de darm van uw hond. Een lintworm kan zeker één meter lang worden. Aan het einde van de lintworm zitten de segmenten die gevuld zijn met eitjes. Als deze rijp zijn laten ze los. De segmenten kunnen dan door de anus van uw hond naar buiten kruipen. Deze segmenten kunnen niet zelfstandig verder leven, ze hebben een gastheer nodig. Een larve van een vlo kan de segmenten opeten, waardoor de volwassen vlo (de gastheer) besmet is met de lintworm. De geïnfecteerde vlo zorgt vervolgens voor de besmetting van uw hond. Uw hond kan ook lintworm krijgen door muizen, konijnen, ratten of eekhoorns.

Lintworm hond; symptomen

De symptomen van lintworm bij de hond zijn gemakkelijk te herkennen. U ziet kleine witte wormpjes op en rondom uw hond. De wormpjes zitten in de ontlasting van uw hond en kleven vast aan de haren rondom de anus. Ook kunnen de wormpjes op plekken in uw huis liggen, zoals de hondenmand. Als de kleine wormpjes uitgedroogd zijn, lijken ze op rijstekorrels. Een lintworm besmetting heeft verder geen vervelende gevolgen voor uw hond. Hij krijgt er geen klachten van. 

Lintworm hond; wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk wilt u liever niet dat uw hond lintwormen krijgt. Wat kunt u dan het beste doen? U kunt besmetting met wormen voorkomen door uw hond periodiek een wormenkuur te geven. Dit kunt u eenvoudig aanschaffen bij uw dierenarts.

Uw hond lintworm? Zoek direct een dierenarts

Is uw hond besmet met lintworm? En wilt u liever direct een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? De dierenarts kan u een wormenkuur voorschrijven. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts